Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΣΦΑ-ΕΧΕ: Ανοίγουν το δρόμο για την πλατφόρμα του φυσικού αερίου

  • newsroom


Μετά το ρεύμα, το νέο ορόσημο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας-Το φθινόπωρο η έναρξη λειτουργίας

Η λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα της πρώτης φάσης, αποτελεί μια στρατηγική τομή για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, καθώς την φέρνει πλέον πολύ πιο κοντά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μέχρι τώρα το ΕΧΕ έχει περιοριστεί στο κρίσιμο βάθρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο υπάρχουν και τα επόμενα βήματα που θα το συμπληρώσουν και θα σηματοδοτήσουν τη νέα πραγματικότητα. Το πιο καθοριστικό από αυτά αφορά την πλατφόρμα συναλλαγών φυσικού αερίου που προετοιμάζεται μεθοδικά επί μήνες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να εγκαινιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιείται η συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων φορέων καθώς και της ΡΑΕ.

Έτσι, η δημιουργία της πλατφόρμας, καθώς και η spot ελληνική αγορά φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαδικτυακού workshop που διοργανώθηκε από κοινού από τον ΔΕΣΦΑ και τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ & EnExClear), υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, τη Δευτέρα με τίτλο “Hellenic Natural Gas Market Joint Workshop on Natural Gas Trading Platform”.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το προτεινόμενο πλαίσιο και οι βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) & Εκκαθάριση στην Ελληνική Αγορά Φυσικού Αερίου. Η Πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το επόμενο φθινόπωρο και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.

Εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αντιπρόεδρος Α’ της ΡΑΕ, ο οποίος σχολίασε: «Το έργο προσφέρει πολλά, τακτικά και στρατηγικά οφέλη στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας και στην Ελλάδα, γενικότερα. Προκειμένου να καρπωθούμε τα προαναφερθέντα οφέλη, υπάρχουν βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως: Ενίσχυση παροχής ρευστότητας, επιλέξιμος ειδικός διαπραγματευτής / πάροχος ρευστότητας, δημοπρασίες μαζί με συνεχείς συναλλαγές, διασυνδέσεις με άλλες χώρες και πλατφόρμες συναλλαγών. Προς τον σκοπό αυτό, η ΡΑΕ θα υποστηρίξει πλήρως την υλοποίηση του έργου, καθώς πιστεύουμε απόλυτα στην επιτυχία και τα οφέλη του. Η ΡΑΕ θα εργαστεί για μια αποτελεσματική εποπτεία και παρακολούθηση της αγοράς σε ένα αρκετά χαμηλά ρυθμιζόμενο περιβάλλον».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο CEO του Ελληνικού Χρηματιστήριο Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της Ε.Ε. και της Ελλάδας, η δημιουργία της Πλατφόρμας Συναλλαγών Φυσικού Αερίου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς και ένα ορόσημο το οποίο είμαστε περήφανοι που πετύχαμε σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα διευρύνει τη spot αγορά μας και θα ανοίξει την πόρτα για νέες διασυνδέσεις και ευκαιρίες συναλλαγών, οι οποίες θα ωφελήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά μας. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την πλατφόρμα φέτος και να τη δούμε να αναπτύσσεται περαιτέρω».

Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε: «Σήμερα, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να παρέχουμε το εργαλείο διαπραγμάτευσης που απαιτείται για τη δημιουργία μιας άμεσης αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, ο ΔΕΣΦΑ θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες του περισσότερες επιλογές για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα και την επέκτασή τους διασυνοριακά, με οικονομικά αποδοτικό, διαφανή και χωρίς διακρίσεις τρόπο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, προσμένουμε να δούμε τη μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας και στη νέα αγορά αερίων».

Σημειώνεται ότι το workshop παρακολούθησαν περισσότερα από 200 στελέχη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων, προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών.