Άλλαξε χέρια η Deutsche Aeolia Α.Ε., η εταιρεία που είχε ταυτιστεί με τον όμιλο Γκρίσιν και τη δυσάρεστη κατάληξή του.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η εταιρεία που αποτέλεσε στο παρελθόν «όχημα» ελληνο-γερμανικής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, πέρασε στα χέρια της Res Invest, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Καραγκουλέ.

Στο πλαίσιο αυτό μεταβιβάστηκαν οι τρεις βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικά έργα αρχικής συνολικής ισχύος 51 MW στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Μάλιστα ήδη έχουν εκδοθεί και οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ με τις οποίες εγκρίθηκε η μεταβίβαση.

Από «Deutsche Aeolia» σε «Res Aeolia»

Οι σχετικές κινήσεις δρομολογήθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο. Ειδικότερα κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Deutsche Aeolia Α.Ε., που έγινε στις 10 Αυγούστου 2023, αποφασίστηκε η τροποποίηση των άρθρων 1 και 2 του καταστατικού της και ουσιαστικά η αλλαγή της επωνυμίας της σε Res Aeolia Α.Ε. καθώς και η αλλαγή της έδρας της εταιρείας.

Ακολούθησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 η δημοσιοποίηση εκ μέρους του Συμβούλου-Διαχειριστή της, της παροχής άδειας για την έγκριση σύναψης σύμβασης μεταβίβασης των βεβαιώσεων παραγωγού των έργων ΑΠΕ:

1) Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος, 15 ΜW στη θέση Ελάτια Μαζαράκη, των Δημοτικών Ενοτήτων Γερονθρών και Λεωνιδίου, των Δήμων Ευρώτα και Νότιας Κυνουρίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Αρκαδίας (Βεβ. Παραγωγού ΡΑΕ υπ’ αρ. 0292/2022)

2) Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος, 20 ΜW στη θέση Κουτσουβέρια, των Δημοτικών Ενοτήτων Γερονθρών και Λεωνιδίου, των Δήμων Ευρώτα και Νότιας Κυνουρίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Αρκαδίας (Βεβ. Παραγωγού ΡΑΕ υπ’ αρ.0293/2022)

3) Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος, 16 ΜW στη θέση Προφήτης Ηλίας-Παλαιόπυργος, της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (Βεβ. Παραγωγού ΡΑΕ υπ’ αρ.0294/2022).

Σημειώνεται ότι η κατασκευή των έργων αυτών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής και για τις τρεις βεβαιώσεις ανήλθε στο ποσό των 322.574,26 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ειδικότερα για το πρώτο έργο στο ποσό των 95.533,27 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για το δεύτερο έργο στο ποσό των 125.443,73 ευρώ πλέον ΦΠΑ και για το τρίτο έργο στο ποσό των 101.597,26 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Περαιτέρω εξουσιοδοτήθηκε ο Σύμβουλος – Διαχειριστής κ. Νικόλαος Έξαρχος προκειμένου να υπογράψει κάθε αναγκαία σύμβαση και έγγραφο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, με όποιους όρους κρίνει ως συμφέροντες για την εταιρεία.

Η «επικύρωση» από τη ΡΑΑΕΥ

Με αποφάσεις της που εκδόθηκαν αυτή την εβδομάδα η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις αιτήσεις που υπέβαλε η Deutsche Aeolia στις 25 Οκτωβρίου 2023 για τη μεταβίβαση των τριών βεβαιώσεων παραγωγού προς την εταιρεία «Τοπάζ Ενεργειακή Μ.Ι.Κ.Ε.», θυγατρικό βραχίονα της Res Invest Α.Ε.

Ειδικότερα η μεταβίβαση αφορά τη βεβαίωση παραγωγού για τον αιολικό σταθμό στη θέση Κουτσουβέρια,αλλά με εγκατεστημένη ισχύ 18 MW, τη βεβαίωση παραγωγού για τον αιολικό σταθμό στη θέση Ελάτια Μαζαράκη, αλλά με εγκατεστημένη ισχύ 13,8 MW και τη βεβαίωση παραγωγού για τον αιολικό σταθμό στη θέση Προφήτης Ηλίας-Παλαιόπυργος, αλλά με εγκατεστημένη ισχύ 13,2 MW.

Έτσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύ των τριών σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 45 MW, έναντι 51 MW που ήταν αρχικά.

Και αυτό καθώς είχαν προηγηθεί στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 αιτήσεις τροποποίησης από την Deutsche Aeolia ως προς τη μεταβολή του αριθμού και του τύπου των ανεμογεννητριών, τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος και της μέγιστης ισχύος παραγωγής, τη μείωση των ορίων των γηπέδων εγκατάστασης καθώς και την αναχωροθέτηση της θέσης των ανεμογεννητριών.

Η Ελληνο-γερμανική συμμαχία

Η όλη υπόθεση όμως έχει πλούσια προϊστορία, με αφετηρία το 2007, όταν η Deutsche Aeolia ξεκινούσε τη διαδρομή της ως ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο κοινό εγχείρημα του ομίλου Γκρίσιν με τη Deutsche Bank.

Ήταν η εποχή που ορισμένοι ξένοι κολοσσοί διέβλεπαν τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ. Έτσι, μέσα από τη «σύμπλευση» του Γκρίσιν -που ήδη σχεδίαζε το χτίσιμο τεσσάρων αιολικών πάρκων και ενός φωτοβολταϊκού- με τους Γερμανούς, «γεννήθηκε» η Deutsche Aeolia ως θυγατρική της Deutsche Bank, στην οποία η συμμετοχή της Άλφα Γκρίσιν ήταν 20%.

Το τότε επενδυτικό πλάνο της Deutsche Aeolia ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη.

Από το 2008 και 2009 η εταιρεία είχε υποβάλει δύο αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής συνολικής ισχύος 68MW, οι οποίες όμως, αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ για περιβαλλοντικούς λόγους (χωροθέτηση εντός ζώνης αποκλεισμού).

Ακόμη στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκαν τρεις άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 51MW, και επιπλέον μία των 30 MW, χωρίς καμία από αυτές να προχωρήσει για διάφορους λόγους. Δηλαδή, είτε λόγω κορεσμένου δικτύου, είτε τοπικών αντιδράσεων.

Όταν έφτασε και στη Βουλή

Το όνομα της εταιρείας όμως έφτασε να…πρωταγωνιστήσει μέχρι και στη Βουλή, όταν τον Φεβρουάριο του 2013, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης, γιατί δεν προχωρούσαν οι αιτήσεις της για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας, για τα οποία αναμένονταν άδειες παραγωγής. Ο ίδιος είχε καταθέσει μάλιστα και σχετική επιστολή της εταιρείας -από το 2011- στην οποία η Deutsche Bank δήλωνε έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλη επένδυση σε αιολικά πάρκα, και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι εν λόγω επενδύσεις είχαν προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις, ενώ κατά είχε ταχθεί και ομάδα βουλευτών του ΣYPIZA -μεταξύ των οποίων και ο τότε επικεφαλής του τομέα ενέργειας- καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Bουλή…

Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ΡΑΕ έδωσε στην Deutsche Aeolia, τον Φεβρουάριο του 2015, την πρώτη άδεια για ένα από τα αιολικά πάρκα που είχε στα σκαριά. Επρόκειτο για τον αιολικό σταθμό ισχύος 16 MW στη θέση «Προφήτης Hλίας – Παλαιόπυργος» Λεωνιδίου και ως δικαιούχοι αναφέρονταν οι Deutsche Bank AG (80%) και Alpha Γκρίσιν Infotech A.E. (20%).

Η περιπέτεια και το πωλητήριο

Στη συνέχεια εξασφάλισε και τις άλλες δύο άδειες παραγωγής για τα έργα σε Αρκαδία και Λακωνία, με την εταιρεία να υποβάλει και για τα τρία έργα συνολικής ισχύος 51MW, αντίστοιχα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ για προσωρινούς όρους σύνδεσης, από τον Νοέμβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016.

Ωστόσο, υπήρξε «μπλόκο» λόγω της απόφασης της ΡΑΕ (του 2012) που χαρακτήριζε την Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο,

Ακολούθησε η μακρά περίοδος κρίσης στην Άλφα Γκρίσιν που οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της με συνέπεια η Deutsche Aeolia να περάσει στα χέρια της γερμανικής πλευράς. Παρά ταύτα κανένα από τα έργα που σχεδίαζε δεν υλοποιήθηκε.

Τώρα που η εταιρεία και οι τρεις βεβαιώσεις παραγωγού αποκτήθηκαν από τη Res Invest ίσως ανοίξει ο δρόμος…

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακός διαμεσολαβητής: Ξεκινά σήμερα (1/2) για διαφορές με προμηθευτές

Ο Μητσοτάκης και η Ούρσουλα, οι μπίζνες της Πόλης, η εταιρεία των Πεταλιών, η D.T στη Θεσσαλονίκη και τα λεφτά από τα σεντούκια

«Σάρωσε» το ΙΡΟ για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ