Στο «χορό» των υβριδικών έργων ΑΠΕ «νέας γενιάς» εισέρχεται και η Dispatch Renewable Energy (Direen Α.Ε.),

Η εταιρεία, με βασικό μέτοχο τη «Δυτικός Μονοπρόσωπη» και πρόεδρο τον Εμμ. Νικηφοράκη, έχει συγκεντρώσει μεγάλο χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα αποθήκευσης ενέργειας και υβριδικά, πέραν των κλασσικών ΑΠΕ, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία με την Enel Green Power Hellas για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων για λογαριασμό του πολυεθνικού ομίλου.

Η Direen Α.Ε. εξασφάλισε αυτές τις μέρες από τη ΡΑΑΕΥ δύο βεβαιώσεις παραγωγού ειδικών έργων που αφορούν:

-Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό σταθμό ΑΠΕ εγγυημένης ισχύος 11 MW, αποτελούμενο από φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 22 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22 MW, στη θέση ΤΡΑΧΩΝΑΣ-ΒΙΓΛΑ-ΤΡΟΥΛΟΣ-ΣΚΑΦΗ-ΤΣΟΥΜΠΟΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ,ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ, του Δήμου ΧΙΟΥ.

-Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό σταθμό ΑΠΕ, εγγυημένης ισχύος 15 MW, αποτελούμενο από φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 30 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30 MW, στη θέση ΣΚΑΛΕΣ-ΚΑΤΕΡΙΝΕΣ-ΛΑΚΚΑ-ΛΙΝΟΧΩΜΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,ΕΡΕΣΟΥ – ΑΝΤΙΣΣΗΣ,ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, του Δήμου ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΛΕΣΒΟΥ.

Τα δύο έργα θα υλοποιηθούν από την Direen Α.Ε. μέσω χρηματοδότησης από την εταιρεία «Enel Finance International N.V.».

Για την πρώτη περίπτωση, στην απόφαση της Αρχής τονίζεται πως «η πραγματική δυνατότητα υποδοχής υβριδικών σταθμών για τη νήσο Χίο είναι ίση με 11 MW, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Ι-311106/12.10.2021 εκπονηθείσα μελέτη του Διαχειριστή, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. Ε-74/2023 Απόφαση του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ «Καθορισμός Περιθωρίων Απορρόφησης Ισχύος ανά Τεχνολογία Σταθμών ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΥΒΣ, σε αυτόνομα συστήματα ΜΔΝ». Έτσι, η εγγυημένη/κατανεμόμενη ισχύς δεν δύναται να υπερβαίνει τα 11MW για 6 ώρες ημερησίως και επομένως θα πρέπει να γίνει ανάλογος περιορισμός μέγιστης εγγυημένης/κατανεμόμενης ισχύος από 30MW σε 11 MW για 6 ώρες ημερησίως και ανάλογος περιορισμός μέγιστης ισχύος λειτουργίας για τις λοιπές μονάδες του υβριδικού σταθμού από 60MW σε 22 MW.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα περιλαμβάνονται συσσωρευτές με εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύ φόρτισης 11 MW και αποθηκευτική ικανότητα 240 MWh.

Για τη δεύτερη περίπτωση στην απόφαση τονίζεται ότι η πραγματική δυνατότητα υποδοχής υβριδικών σταθμών για τη νήσο Λέσβο είναι ίση με 15 MW, (ήτοι ανώτατο όριο εγγυημένης ισχύος για ΥΒΣ για μηδενική εγκατεστημένη ισχύ λοιπών κατανεμόμενων τεχνολογιών), σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη υπ’ αριθμ. πρωτ. Ι-350405/15.05.2023 εκπονηθείσα μελέτη του Διαχειριστή, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. Ε-74/2023 Απόφαση του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ «Καθορισμός Περιθωρίων Απορρόφησης Ισχύος ανά Τεχνολογία Σταθμών ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΥΒΣ, σε αυτόνομα συστήματα ΜΔΝ». Έτσι, η εγγυημένη/κατανεμόμενη ισχύς δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15MW για 6 ώρες ημερησίως και επομένως θα πρέπει να γίνει ανάλογος περιορισμός της μέγιστης εγγυημένης/κατανεμόμενης ισχύος από 30MW σε 15 MW για 6 ώρες ημερησίως και ανάλογος περιορισμός μέγιστης ισχύος λειτουργίας για τις λοιπές μονάδες του υβριδικού σταθμού από 60MW σε 30 MW

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα περιλαμβάνονται συσσωρευτές με εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύ φόρτισης 15 MW και αποθηκευτική ικανότητα 240 MWh.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του Νοεμβρίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της Dispatch Renewable Energy ελήφθη απόφαση έγκρισης προς υπογραφή Πρόσθετης Πράξης – Τροποποίησης επί του από 20.10.2022 Ιδιωτικού Συμφωνητικού Σύμβασης Χρεολυτικού Δανείου Τακτής Λήξης το οποίο είχε συναφθεί μεταξύ της εταιρείας (ως Οφειλέτης) και της «Δυτικός Συμμετοχών Μ.Α.Ε.» (ως Δανειστής), ποσού 250.000 ευρώ, ήτοι την διαμόρφωση του από το ποσό των 800.000 ευρώ στο ποσό του 1.050.000 ευρώ καθώς και τον εκ νέου καθορισμό του προγράμματος αποπληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων του δανείου.

Και με τους Κινέζους

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν χρόνο, η Dispatch Renewable Energy δρομολόγησε δύο μεγάλα υβριδικά έργα σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών που θα υλοποιηθούν μέσω χρηματοδότησης από την Zhejiang Narada Power Source Co. Η κινεζική εταιρεία αποτελεί έναν κολοσσό στον τομέα της αποθήκευσης, με ευρύτατη προιοντική γκάμα (μπαταρίες ιόντων λιθίου, μπαταρίες μολύβδου, μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου, ηλιακές κυψέλες κ.α.) για όλο το φάσμα της βιομηχανικής παραγωγής και των ΑΠΕ.

Τα έργα αυτά θα αφορούν αφενός φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 70 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 70 MW, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 126 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 126 MW. Αφετέρου φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 60 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 60 MW, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 108 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 108 MW.

Διαβάστε ακόμη

Eξι νέα σπορ ρολόγια με την υπογραφή κορυφαίων οίκων

Το συνέδριο για τον τουρισμό, ο Στέφανος, το μαξιλάρι και ο «παντελόνιας», η τιμή της Εθνικής, ο Θ. Αλαφούζος πήρε την Ιριδα και οι αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ

Εθνική Τράπεζα: Πέφτει η «αυλαία» για τη δημόσια προσφορά – Τα «φώτα» στην τιμή διάθεσης και τους νέους μετόχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ