Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προχωρήσει στην επέκταση των κανόνων έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν πέρυσι με στόχο την αναχαίτιση της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών φυσικού αερίου της περιοχής θέτουν νέους κινδύνους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι 27 χώρες της Ε.Ε. είδαν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά το 2022, συμβάλλοντας στον διψήφιο πληθωρισμό σε ολόκληρη την περιοχή, αφού η Ρωσία, ο πρώην κύριος προμηθευτής του μπλοκ, περιόρισε τις προμήθειες στον απόηχο του πολέμου της στην Ουκρανία. Για να μειώσει την αστάθεια και να αποφύγει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, η Ε.Ε. συμφώνησε μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν προσωρινό ανώτατο όριο (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου, κοινές αγορές καυσίμου και επιτάχυνση της αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή καλύτερα προετοιμασμένη για το χειμώνα, αλλά παραμένει εκτεθειμένη σε ενεργειακά σοκ» δήλωσε χθες η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και η Ένωση θα πρέπει να εξετάσει την παράταση των εργαλείων κρίσης.

«Μια κρίση στη Μέση Ανατολή, με τις αγορές να είναι ακόμα εύθραυστες λόγω των επιπτώσεων του ρωσικού πολέμου, θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις. Ομοίως, τυχόν περιστατικά σε βασικές ενεργειακές υποδομές μπορεί να επηρεάσουν γρήγορα το κλίμα των ιδιαίτερα νευρικών αγορών ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση και να διατηρήσουμε μια στάση επαγρύπνησης, ακολουθώντας συνετές πολιτικές», τόνισε.

Η Simson προέτρεψε επίσης την ΕΕ να μην χάσει τη δυναμική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε ότι στο τέλος αυτού του μήνα, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των φραγμών, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών, οικονομικών θεμάτων και ζητημάτων αδειοδότησης, και θα διασφαλίσει καλύτερη, εξυπνότερη χρήση των υπαρχόντων δικτύων»,όπως είπε.

Πέφτει το αέριο

Πάντως, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα, καθώς τα άφθονα αποθέματα και οι ήπιες καιρικές προβλέψεις αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους του χειμερινού εφοδιασμού. Έτσι, στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν την Τετάρτη στα 45,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου στο μισό από την τιμή του ευρωπαϊκού πλαφόν που έχει οριστεί στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη

«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»: Οδηγείται στη «σκηνή» των πλειστηριασμών (pics)

Elounda Hills: Έτσι θα είναι το επικό έργο των 800 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Στεγνώνουν τα οινοποιεία: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών- «Καθίζηση» της οινοπαραγωγής στην Ελλάδα 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ