Έχει μήκος 31 μέτρων και δύναμη 6.000 ίππων. Κατεβαίνει σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων και θα κρατάει ζεστά χιλιάδες σπίτια. Τα εγκαίνια λειτουργίας του γεωτρύπανου της Innargi γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα στο Άαρχους της Δανίας.

Αποτελούν, άλλωστε, το πρώτο βήμα για ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της ευρωπαϊκής πράσινης μετάβασης: τη δημιουργία της μεγαλύτερης μονάδας γεωθερμικής θέρμανσης στην Ευρώπη.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός συστήματος τηλεθέρμανσης που θα τροφοδοτείται από το ζεστό νερό που υπάρχει στο υπέδαφος.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, η τηλεθέρμανση θα καλύπτει το 20% των σπιτιών του Άαρχους, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, με 180.000 νοικοκυριά.

Με τον τρόπο αυτό, η πόλη θα αποκτήσει μία αξιόπιστη και απολύτως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που θα αντικαταστήσει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βιομάζα.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι ένα κομμάτι πράσινης ιστορίας γράφτηκε στο Άαρχους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Νικολάι Βάμεν, στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων. «Το κοινοβούλιο συμφώνησε για το ρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτείται και τώρα βάζουμε το γεωτρύπανο σε λειτουργία. Αν θέλουμε να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες λύσεις. Η γεωθερμία είναι πραγματικά συναρπαστική από αυτή την άποψη. Σήμερα είναι μια καλή μέρα και ανυπομονώ να παρακολουθήσω το έργο στο μέλλον» πρόσθεσε.

Μετά το πρώτο πηγάδι στο Skejby, το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί, σε έξι μήνες, σε κοντινό σημείο, στο Skejbyvej. Συνολικά προβλέπεται το άνοιγμα επτά πηγαδιών. Τα πρώτα σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν τα καλοριφέρ τους με γεωθερμική θέρμανση μέσα στο 2025, ενώ το σύνολο της μονάδας, συνολικής ισχύος 110MW, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Διαβάστε ακόμη

Black Friday 2023: Ανοιχτά την Κυριακή 26/11 τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Πέρα από την Αφρική: 5 κορυφαία καταφύγια για σαφάρι

Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ