Περίπου οι μισές αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας που υποβλήθηκαν πέρσι αφορούσαν μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην βουλή ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος  κ. Νίκος Ταγαράς, συνολικά μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 11.310 αιτήσεις για βεβαίωση όρων δόμησης και επιπλέον 1.626 αιτήσεις για προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα για τα οποία ο κ. Ταγαράς επισήμανε ότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης προστατεύει τους πολίτες, διατηρεί την αξία της περιουσίας τους και κατοχυρώνει το δικαίωμα δόμησης.

Τα μικρά οικόπεδα αφορούν γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό, ή κοινοτικό και ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή ξεκινούν: από τα 750 μέτρα αν είναι πριν το 1962, τα 1.200 μέτρα αν είναι πριν το 1964, τα δύο στρέμματα αν είναι πριν το 1978 και ανάλογα με την απόσταση από τα σχέδια πόλης και τους οικισμούς, στη ζώνη των 500 μέτρων, υπάρχει κι η αρτιότητα των δύο στρεμμάτων,  αν είναι προϋφιστάμενα του 1977.

Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα  συγκεκριμένα οικόπεδα μπορούν να οικοδομηθούν μετά τις 9 Δεκεμβρίου που ήταν σε ισχύ ο νόμος εφόσον, έως τότε είχε υποβληθεί αίτημα για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας. Σε περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, θα έπρεπε να υποβληθεί αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Με βάση την ρύθμιση, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης θα μπορεί να γίνει μόνο έως και τις  30/9/2023.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση για την προέγκριση της άδειας, η ισχύς της οποίας είναι για επιπλέον ένα χρόνο  και μέχρι την λήξη της, θα  πρέπει να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια η διάρκεια της οποίας είναι τέσσερα χρόνια. «Αν τα αθροίσουμε όλα μαζί τότε η δυνατότητα να χτίσει κανείς εκδίδοντας άδεια στο διάστημα που αναφέρθηκε είναι πάνω από 4,5 χρόνια». Ο κ. Ταγαράς υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης θα επιλυθεί οριστικά με τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια το 2025 που θα επανακαθορίσουν τις αρτιότητες και την οικοδομησιμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σήμερα από τα 225 πολεοδομικά σχέδια έχουν προκηρυχθεί τα 128, από τα οποία τα 63 έχουν ανάδοχο. Επιπλέον σε 10 υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και στα 40 υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία.

Αντίστοιχα έχουμε 17 ειδικά πολεοδομικά σχέδια, από τα οποία στα 3 υπάρχει σύμβαση (δήμος Πεδιάδας, Θήρα, Μύκονο) και ολοκληρώνεται η υπογραφή στην Ηλεία. Τα 8 προβλέπεται να περάσουν από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και αμέσως μετά να δρομολογηθεί η διαδικασία προκήρυξης.

Διαβάστε ακόμη

Οι ζήλιες (εντός) για την Πόπη, τα γκάλοπ δίχως Κασιδιάρη, ο βιαστικός της Αττικής Οδού, ο καυγάς του πρώην και οι δικηγόροι του Ηλιόπουλου

Domes Resorts: Τα δύο 5άστερα σε Μήλο και Χαλκιδική, η συμμαχία με το δίδυμο Invel-Prodea και τα πλάνα επέκτασης (pics)

Cryptos: Οι προβλέψεις για την πορεία τους – Πώς επηρεάζεται η τιμή