Με γοργό ρυθμό ξεδιπλώνουν τα ΕΛΠΕ τη στρατηγική τους για την αποφασιστική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού του Ομίλου. Ειδικότερα, τα ΕΛΠΕ εξασφάλισαν δύο ακόμη άδειες παραγωγού για ισάριθμα νέα έργα στα Τρίκαλα και τη Ροδόπη, συνολικής ισχύος 213,7 MW.

Αυτή τη στρατηγική περιέγραψε χθες, μιλώντας στο 6ο Delphi Economic Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, τονίζοντας ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει θέσει πλάνο περαιτέρω επενδύσεων στις ΑΠΕ, καθώς όπως είπε ««η μείωση των ρύπων θα μας βοηθήσει να γίνουμε μέρος της λύσης», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «να ισορροπήσουμε τους στόχους μας με την πραγματικότητα».

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Παληόκαστρο Τρικάλων, θα είναι ισχύος 64,98 MW και έρχεται να προστεθεί στα τρία ακόμη έργα που έχει δρομολογήσει ο όμιλος στην ίδια περιοχή (52,005 MW, 50,803 MW και 40,495 MW), όπως είχε αποκαλύψει το newmoney τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το δεύτερο έργο αφορά αιολικό πάρκο ισχύος 148,8 MW στην περιοχή του Ιάσμου Ροδόπης. Έτσι, μόνο από τις τελευταίες αυτές κινήσεις τα ΕΛΠΕ προσθέτουν 357MW. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το mega φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW στην Kοζάνη, που θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το έργο, το οποίο τοποθετείται σε μια υπό απολιγνιτοποίηση περιοχή προέκυψε μετά τη συμφωνία εξαγοράς του από τη Juwi Hellas, ενώ το κόστος της επένδυσης μόνο για αυτό ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 796 MW, αιολικά 70 MW καθώς και 2 μονάδες (σε Σουφλί και Τρίκαλα) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από καύση βιομάζας (προερχόμενης από υπολειμματική γεωργία) συνολικής ισχύος 9,7 MW. Επιπλέον, αναπτύσσει σε συνεργασία με τη ΛΑΡΚΟ ένα χαρτοφυλάκιο 147,5 MW φωτοβολταϊκών καθώς και αιολικά και υβριδικά έργα.

Η Ελλάκτωρ και η στροφή στα φωτοβολταϊκά

Εκτός από τα ΕΛΠΕ και η Ελλάκτωρ έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της και στα φωτοβολταϊκά projects. Ο δεύτερος, -μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-, όμιλος ανανεώσιμης ενέργεια στη χώρα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που σε συντριπτικό ποσοστό αποτελείται από αιολικά πάρκα. Χθες όμως εξασφάλισε νέες άδειες παραγωγού για δύο φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων (όπου ο όμιλος αναπτύσσει και αιολικά πάρκα),, ισχύος 110 MW και στην περιοχή Πολυκάστρου Κιλκίς, ισχύος 30 MW.