Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη

  • newsroom


Τι δείχνουν οι μελέτες σεισμικών δεδομένων για την περιοχή νότια της Κρήτης

Μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αποκαλύπτουν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης, με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα, έχει αναδείξει «νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ».

Πρόκειται για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου αντίστοιχα και άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη της ΕΔΕΥ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης. Αποτελεί δε συνέχεια της περιοχής που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ- Τotal-Εxxonmobil και στην οποία τα σεισμικά δεδομένα που αναλύθηκαν αποτυπώνουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτάσματος τύπου Ζορ.

Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως στέλεχος των ΕΛΠΕ σε κλειστή συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κ.μ. αερίου.

Στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ΕΔΕΥ έχει εντοπίσει, με βάση γεωφυσικές-γεωλογικές μελέτες, περισσότερους από 30 στόχους με ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. ποδών (2-2,55 τρισ. Μ3). Αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα αποθέματα αργού από τις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και τις χερσαίες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας εκτιμώνται σε 2 δισ. βαρέλια.

Δυσαρέσκεια

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεχνικών μελετών της ΕΔΕΥ έγινε ερήμην του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του. «Είναι τεχνικές πληροφορίες που το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει», τόνιζαν χθες κύκλοι του ΥΠΕΝ φανερά ενοχλημένοι από τη στάση της υπό παραίτηση διοίκησης του κ. Γιάννη Μπασιά.