Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να καταρρέει στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο στη χώρα μας η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF έκλεισε με τιμή 38,3 ευρώ/MWh για συμβόλαια εκπλήρωσης τον Ιούνιο και σε αντίστοιχα επίπεδα για τον Ιούλιο (38,67 ευρώ/MWh) και τον Αύγουστο (39,7 ευρώ/MWh), έχοντας συμπληρώσει αρκετές ημέρες πλέον με τον πήχη κάτω από τα 40 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τιμές που απέχουν….έτη φωτός από την πρώτη περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, όταν και είχαν εκτοξευθεί σε πολλαπλάσια επίπεδα.

Όπως σημειώνει και το Bloomberg, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη διανύει την τέταρτη κατά σειρά εβδομαδιαία πτώση, με τη ζήτηση να μην αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Έτσι, τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, -δηλαδή πολύ προ του πολέμου στην Ουκρανία-, καθώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές περιμένουν να αντικατοπτριστεί το χαμηλότερο κόστος χονδρικής στους λογαριασμούς ενέργειας πριν αυξήσουν τις αγορές φυσικού αερίου.

Οι βασικοί καταναλωτές,-από χημικές εταιρείες μέχρι χαλυβουργίες-, είναι απρόθυμοι να αποκαταστήσουν τη ζήτηση μετά την αύξηση ρεκόρ των τιμών της ενέργειας πέρυσι που τους ώθησε να περιορίσουν την παραγωγή στην Ευρώπη. Αυτό συμπίπτει με τη σχετικά σιωπηλή ζήτηση στην ανταγωνιστική ασιατική αγορά και μια προσωρινή υπερπροσφορά στις παγκόσμιες προμήθειες, η οποία ωθούσε τις τιμές προς τα κάτω.

Πάντως, σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd. η κατανάλωση θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από τον επόμενο μήνα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές υποχωρούν όλο και περισσότερο, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στη συνέχεια στο υπόλοιπο του έτους», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές με επικεφαλής τον James Waddell. «Διατηρούμε κάποια προσοχή ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο μόνιμη, μη ανταποκρινόμενη στις τιμές, απώλεια ζήτησης από ό,τι αναμένουμε φέτος», όπως τονίζεται.

Το BloombergNEF αναμένει λόγω της απότομης πτώσης των τιμών, επίσης κέρδη ζήτησης φέτος, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, -ενισχυμένη από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας-, όσο και τον ερχόμενο χειμώνα.
Μένει να δούμε, ωστόσο, πόση ζήτηση θα μπορούσε να φέρει πίσω για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μέχρι στιγμής, το μειωμένο κόστος φυσικού αερίου έχει αντισταθμιστεί περισσότερο από τις χαμηλότερες τιμές για τα τελικά προϊόντα και τις παραδόσεις, δήλωσε η εταιρεία λιπασμάτων Yara International ASA σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου την Παρασκευή.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα με πολλά σκαμπανεβάσματα και γενικά σε υψηλό για την συγκυρία επίπεδο κινούνται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα.

Έτσι μέσα σε λίγες μέρες παρατηρείται μια διακύμανση από τα 94 ευρώ/MWh μέχρι τα 134 ευρώ/MWh, που έφτασε την περασμένη Πέμπτη μετά από μια απότομη αύξηση κατά 38%, παρά την κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Πάντως για σήμερα Κυριακή 30 Απριλίου, ο μήνας φεύγει με την τιμή του ρεύματος να διαμορφώνεται στα 119,65 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 81,69 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 192,72 ευρώ/MWh.

Σε επίπεδο ενεργειακού μίγματος την πρώτη θέση κατέχουν οι εισαγωγές με 34,61%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 27,82% (και 28,76% μαζί με της Κρήτης), ενώ έπονται το φυσικό αέριο με 25,29%, ο λιγνίτης με 4,71% και τα υδροηλεκτρικά με 2,76%.

Παρά την σταθερά αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου, η ελληνική αγορά δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τις χαμηλές τιμές του καυσίμου στην Ευρώπη, λόγω της «χρονοκαθυστέρησης» με την οποία λειτουργεί και των άλλων ιδιαιτεροτήτων της.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσετε την έκπτωση 50% ή 100%

Μαρία Αγγελικούση: Aπό γιατρός σε χώρες της Αφρικής στο τιμόνι του μεγαλύτερου ελληνικού στόλου (pics)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο άγνωστος επιχειρηματικός πόλεμος για τα brands που του αποφέρουν εκατομμύρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ