επιβολή έκτακτης εισφοράς κλειδώνει η επιβάρυνση των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί ο ελλειμματικός λογαριασμός του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος μπαίνει σε νέες περιπέτειες μετά το δεύτερο lockdown.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γράφουν τις τελευταίες ώρες και σε πλήρη συνεννόηση με το Μαξίμου τους όρους με τους οποίους θα καλυφθεί ο ελλειμματικός λογαριασμός, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει στο τέλος του έτους στα 287 εκατομμύρια ευρώ αν δεν αναθεωρηθούν εκ νέου οι δυσμενείς επιπτώσεις από το δεύτερο επιθετικό κύμα COVID19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επί του παρόντος παραμένουν τα βασικά σενάρια, η έκτακτη εισφορά θα αφορά όλα τα έργα προ του 2016 και υπολογίζεται να φτάσει μεταξύ 7% έως 8%. Η επιβάρυνση θα αφορά τα έσοδα των ετών 2020 και 2021 και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στους προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι θεωρούνται ευνοημένοι τους τελευταίους μήνες από την πτώση της οριακής τιμής συστήματος.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που παρά το γεγονός ότι αρχικά θεωρήθηκε ότι θα πλήξει την ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει πάνω στο τραπέζι, ως ύστατη λύση, στην λογική που έχει ήδη δημόσια εκφράσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ότι για το έλλειμμα πρέπει να πληρώσουν όλοι. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό, θα περιοριστεί και το κύμα αντιδράσεων στην αγορά, που κατηγορεί το ΥΠΕΝ για διαμόρφωση ενός καθεστώτος υπερπροστατευτισμού της ΔΕΗ, μειώνοντας αναλογικά και το βάρος που θα πέσει στους παραγωγούς της πράσινης ενέργειας.

Εφόσον κληθούν να πληρώσουν και οι προμηθευτές, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για τον κλάδο των ΑΠΕ θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα κοντά στο 5%.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις κατηγορίες των έργων (ενδέχεται να εξαιρεθούν τα πολύ μικρά φωτοβολταϊκά) και θα επιβάλλεται αναλογικά με βάση το μέγεθος, το χρόνο σύνδεσης στο σύστημα και πιθανότητα και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Από την έκτακτη εισφορά δεν θα γλιτώσουν ούτε τα οικιακά και αγροτικά Φ/Β, για τα οποία προβλέπεται ψαλίδι στις ετήσιες αποδόσεις.

Για μετά το 2021 το ΥΠΕΝ φαίνεται έχει ενστερνιστεί και την πρόταση του ΔΑΠΕΕΠ να υπάρξει μια δομική αλλαγή στον ΕΛΑΠΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν οι παράμετροι που επηρεάζουν το ισοζύγιο και διαμορφώνουν τα ελλείμματα στον ειδικό λογαριασμό.

Πέραν του μέτρου της έκτακτης εισφοράς, το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να δώσει μάχη στην ΕΕ για να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ που αποδίδεται στην πανδημία. Αύξηση των εσόδων θα υπάρξει και από τα δικαιώματα εκπομπής CO2 που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ από 65% που είναι σήμερα στο 78% με βάσει τους τελευταίους υπολογισμούς χωρίς να αποκλείεται να φτάσει και το 85%.