Με επιπλέον φορολόγηση των υπερκερδών προμηθευτών ενέργειας και διυλιστηρίων, αυξάνει το «πουγκί» των επιδοτήσεων η κυβέρνηση, θέλοντας να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών για τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας στο μέτρο του εφικτού την συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δύο πρόσθετοι φόροι που επιβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιέγραψε χθες ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, θα προστεθούν στη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και της ΔΕΠΑ Εμπορίας που χθες προβλέφθηκε ότι θα εισπραχθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών της  περιόδου εννιαμήνου (Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022), θα ληφθούν υπόψη τα οριστικά στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι ορκωτοί ελεγκτές των εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο και τα ενδεικτικά του τελευταίου τριμήνου (Απρίλιος-Ιούνιος 2022).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε χθες ότι η στήριξη θα συνεχιστεί για τα νοικοκυριά καθώς έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια με τρόπο που δεν θα εκτροχιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. «Δεν το έχουμε λύσει το πρόβλημα και δεν θα μπορούσε κανένα κράτος – μέλος να το λύσει πλήρως. Είναι δυσβάσταχτες οι τιμές για τα νοικοκυριά και θα τα προστατεύσουμε. Θέλουμε να διασφαλίσουμε κοινωνική συνοχή που είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης μετά την ενεργειακή κρίση» ανέφερε.

Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα και άλλων χωρών καθώς έκτακτα μέτρα φορολόγησης υπερκερδών έχουν ανακοινώσει και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, επεκτείνοντας μάλιστα τις δυνατότητες άντλησης πρόσθετων εσόδων και στις τράπεζες. Το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσει η Τσεχία, η οποία ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες έκτακτη εφάπαξ εισφορά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες εξόρυξης υδρογοναθράκων.

Ο κ. Σκρέκας άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο της αναθεώρησης του υφιστάμενου μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, με την επιβολή ενός νέου τέλος 10 ευρώ/MWh στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ενώ δήλωσε ότι θα φορολογήσει για το 2022 τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων  με  33%. «Για το 2023 θα δούμε» σημείωσε.

Όπως είπε μέχρι σήμερα, ο «λογαριασμός» των επιδοτήσεων έχει φτάσει περίπου τα 7 δισ ευρώ, από τα οποία το 70% έχει προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που αντλεί έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, τα υπερέσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, αλλά και τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών.

Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ χειμώνα με πρόβλεψη για υψηλές τιμές ο «κουμπαράς» θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένος.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ συνέδεσε χθες πιθανές αλλαγές στο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων με την εικόνα που εμφανίζει τον τελευταίο μήνα ο μηχανισμός αυτός. Όπως σημείωσε, τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από τις μονάδες φυσικού αερίου ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, εκτιμάται ότι το φυσικό αέριο θα βγει από το κάδρο του πλαφόν, κάτι που έχει δρομολογήσει και η Κομισιόν με την εφαρμογή του δικού της μηχανισμού (που στηρίζεται στο ελληνικό μοντέλο) με την επιβολή ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία (πλην φυσικού αερίου). Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να επιβληθεί το τέλος των 10 ευρώ/MWh στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να βάλει στα ταμεία έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το κερασάκι στην τούρτα της φορολόγησης των υπερκερδών αποτελεί ο νέος μηχανισμός που περιέγραψε χθες ο κ. Σκρέκας για την ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο θα εφαρμόσει από φέτος τον Νοέμβριο (και κάθε Νοέμβριο) τον νέο μηχανισμό σε περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο) που η χονδρική τιμή και οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις οδήγησαν σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ο μηχανισμός θα συνυπολογίζει τυχόν πρόσθετα κέρδη και ζημιές στο δεκάμηνο κάθε χρόνου (φέτος θα ξεκινήσει ο υπολογισμός από τον Αύγουστο) και αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε θα αντλείται. Στην ουσία με τον μηχανισμό αυτό επιβάλλεται πλαφόν στα έσοδα των προμηθευτών.

Διαβάστε ακόμη:

Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

«Καταφύγιο» στις… χρυσές λίρες για τους Έλληνες – Πόσα τεμάχια και σε ποια τιμή αγόρασαν από την ΤτΕ (πίνακες)

Nτεμπούτο το 2023 για το πρώτο One & Only Kea Island στην Τζιά – Αλλάζει το μετοχικό σχήμα (pics)