Σε βαρέλι δίχως πάτο εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση για την κυβέρνηση. Μέσα σε ένα δίμηνο έχει αναθεωρήσει τρεις φορές την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και τέταρτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί  το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών. Από τα 150 εκ. που είχαν ανακοινωθεί στην ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Πρωθυπουργό, φτάσαμε στα 400 εκ. τα οποία πριν λίγες εβδομάδες έγιναν 470 εκ. και οσονούπω θα αυξηθούν περαιτέρω από το τσουνάμι των τιμών.

Όπως έλεγαν πρόσφατα, κυβερνητικές πηγές τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 48% και από 134 ευρώ προσέγγισε τα 200 ευρώ. Πρόκειται για αυξήσεις που εξανεμίζουν την  επιδότηση των 18 ευρώ που είχε χορηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφορούσε την κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες.

Νέα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο μέτωπα για να ανακουφίσει τους καταναλωτές. Το πρώτο είναι να αυξήσει το ύψος της επιδότησης μέχρι τις 300 κιλοβατώρες για όλους τους καταναλωτές το οποίο υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά λογαριασμό. Ταυτόχρονα μέτρα προβλέπεται να ληφθούν και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι επίσης πλήττονται από τις εξωπραγματικές ανατιμήσεις του φετινού χειμώνα. Για αυτούς μέχρι σήμερα έχει εξαγγελθεί  έκπτωση 15% στους λογαριασμούς και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 180 εκατομμύρια.

Το δεύτερο βήμα είναι η λήψη μέτρων και για την μέση τάση, η οποία καλύπτει την βιομηχανία και τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες της αγοράς. Η Μέση Τάση υποστηρίζει ότι η διατήρηση του κόστους στα σημερινά επίπεδα σφίγγει την θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων και απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα ανακούφισης όπως για παράδειγμα η αναστολή πληρωμών στον τομέα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (αφορά τα τέλη χρήσης προς τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) μέτρο που μελετάται να έχει την μορφή εγγυήσεων από την πλευρά του δημοσίου προς τις εταιρείες. Όμως οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς τα μέτρα αναμένεται να κλειδώσουν εντός των ημερών σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τι αλλάζει με τον ΕΛΑΠΕ

Και τα νέα μέτρα θα επιδοτηθούν από τον ΕΛΑΠΕ και συγκεκριμένα από τον μηχανισμό της δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων που φέτος λόγω της ανόδου των τιμών σε επίπεδα άνω των 60 ευρώ υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού λειτουργούν θετικά προς τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Ο λόγος είναι αφενός ότι αυξάνονται τα έσοδά του όσο αυξάνονται οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική και όσο έχουν ανοδική πορεία οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων. Αφετέρου περιορίζονται τα έξοδά του καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ είναι κάτω από την οριακή τιμή συστήματος οπότε μειώνονται οι οικονομικές ενισχύσεις του ΕΛΑΠΕ για τα έργα που έχουν συμφωνημένες ταρίφες.

Μέχρι σήμερα το «μαξιλάρι» του ειδικού λογαριασμού για να μην διαταραχθεί η ισορροπία του ήταν τα 70 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μαξιλάρι» αυτό θα ανέβει στο εξής στα 140 εκ. ευρώ και ότι περισσεύει θα αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα.

Εκκρεμεί η ΚΥΑ που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες, η οποία έχει καθυστερήσει καθώς χρειαζόταν να κοινοποιηθεί στην Κομισιόν και να εγκριθεί για τυπικούς λόγους και από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ από το 2022 και την δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεων προέλευσης, το οποίο έχει περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ και θα αποτελέσει μια νέα πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ.

Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στους καταναλωτές να ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από ΑΠΕ, την οποία θα πιστοποιεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Ο διαχειριστής θα πραγματοποιεί δημοπρασίες μέσω των οποίων κάθε προμηθευτής ρεύματος θα αποκτά εγγυήσεις προέλευσης, για να προσφέρει «πράσινα» τιμολόγια τα οποία θα εμπορεύεται στην αγορά με σκοπό την μείωση του κόστους ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Γιατράκου: Από τα «ναυάγια» του Πάτροκλου στο σφυρί για το σπίτι της Κηφισιάς

Η start up από τη Σιγκαπούρη που έκανε $3 εκατ. πωλήσεις σε 2 μήνες μέσω Facebook

Η BC Partners συνεχίζει με δύο εξαγορές, η CVC το ψάχνει, ο γαμπρός – θαύμα της Τράπεζας Αττικής, στο σφυρί το «διαμάντι» της Τσιμισκή