Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για το σενάριο της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αρκετές χώρες.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης κινείται σε δύο κατευθύνσεις: στην εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην περίπτωση που ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου κλείσει, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμα 50 τεραβατωρών φυσικού αερίου, με την μισή ποσότητα να αντιστοιχεί σε συμφωνημένες εξαγωγές στη Βουλγαρία.

Αν συμβεί αυτό θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Β, που προβλέπει:

  • αύξηση των παραγγελιών LNG
  • διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής
  • καύση πετρελαίου στις 5 μονάδες φυσικού αερίου
  • ενοικίαση 2 αποθηκευτικού χώρου στην Ιταλία
  • μείωση των εξαγωγών

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι στο επίπεδο των προμηθειών το έλλειμμα έναντι της εγχώριας κατανάλωσης θα μειωθεί σε 1,2 τεραβατώρες.

Στο επίπεδο της κατανάλωσης, δεδομένου ότι το 67% του εισαγόμενου αερίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι περιορισμένα.

Σαν πρώτο μέτρο εξοικονόμησης θα είναι η μείωση του φωτισμού σε μνημεία και σε δρόμους, ενώ σε όλα τα δημόσια κτίρια θα μπει θερμοστάτης.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για ευρωπαικό μηχανισμό αποζημίωσης της μείωσης της βιομηχανικής κατανάλωσης ρεύματος, αλλά προετοιμάζεται και για εθνικό μηχανισμό σε περίπτωση που η ΕΕ δεν υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο. Ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον χάρτη επικινδυνότητας της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία είναι ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργειακή τους επάρκεια.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα επηρεάσουν τις ναυλαγορές ξηρού φορτίου οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Moody’s: H Ελλάδα είναι ανίσχυρη μπροστά στο «φάντασμα» του στασιμοπληθωρισμού

Πέθανε ο Σταύρος Ψυχάρης – Η δημοσιογραφική του διαδρομή