Ποδαρικό με υψηλές τιμές που ανοίγουν ξανά τον χορό των ανατιμήσεων κάνει ο Δεκέμβριος, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στην αγορά από το νέο κύμα ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών πιέζουν προς το πάνω τις τιμές καθώς από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι και χθες 2 Δεκεμβρίου, η χονδρεμπορική τιμή είχε αυξηθεί κατά 90% και από τα 202 ευρώ η μεγαβατώρα εκτινάχθηκε στα 381 ευρώ/MWh.

Στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τον Ολλανδικό δείκτη συναλλαγών αερίου (TTF), η συμπεριφορά του οποίου «μυρίζει» έντονα κερδοσκοπικά παιχνίδια με το φυσικό αέριο καθώς οι ανατιμήσεις δεν στηρίζονται σε κάποια σοβαρή εξέλιξη στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.

Χθες η τιμή μπορεί να υποχώρησε στα 133 ευρώ /MWh, αλλά τις προηγούμενες μέρες έφτασε τα 165 ευρώ από τα επίπεδα των 100 ευρώ στις αρχές του Νοέμβρη. Τάση που αν συνεχιστεί προεξοφλεί τσουχτερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από αρχές του χρόνου. Η ελληνική αγορά στηρίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο τιμολόγησης σε σχέση με άλλες αγορές καθώς οι τιμές κάθε μήνα καθορίζονται με βάση το μοντέλο month ahead.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί αγοράζουν το φυσικό αέριο για τον  Γενάρη ένα μήνα πριν, δηλαδή τον Δεκέμβριο, με βάση το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures contract) του TTF (προκαθορισμένη τιμή, με συμφωνία να παραδοθεί και να πληρωθεί αργότερα). Και όχι με βάση την spot αγορά  (αγοράστε τώρα, πληρώστε τώρα, με άμεση παράδοση), όπως οι ηλεκτροπαραγωγοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στα ευρωπαϊκά hubs του φυσικού αερίου.

Επομένως αν οι τιμές του Δεκεμβρίου αυξηθούν αυτό θα φανεί στα τιμολόγια Ιανουαρίου. Μπαίνουμε επομένως ξανά σε μια περίοδο αβεβαιότητας καθώς όσο αυξάνεται η ζήτηση σε φυσικό αέριο τόσο θα μειώνονται και τα αποθέματα στις αποθήκες των χωρών της ΕΕ και θα μεγαλώνει η αγωνία για το πώς θα αναπληρωθούν, εξέλιξη που επίσης θα επηρεάσει τις τιμές.

Η άνοδος των τιμών φέρνει άσχημα νέα και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές που προέβλεψαν οι πάροχοι ηλεκτρισμού στις 20 Νοεμβρίου για να τιμολογήσουν την ενέργεια των πελατών τους το Δεκέμβριο, είναι πολύ χαμηλότερες (πλην κάποιων εξαιρέσεων) από τις εκτιμήσεις που γίνονται για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές χονδρεμπορικής αυτό τον μήνα, γεγονός που αναμένεται να παράξει ζημιές για τον κλάδο. Κάτι αντίστοιχο είχε εμφανίσει η αγορά και τον Αύγουστο, με την ΔΕΗ αλλά και άλλους παρόχους να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες.

Ο Δεκέμβριος παραμένει ένα κρίσιμος μήνας για τον τομέα της ενέργειας και για ένα πρόσθετο λόγο που δεν είναι άλλος από τις δυσκολίες στην γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι έχουν 10 μέρες καιρό για να συμβιβάσουν τις επιδιώξεις τους μέχρι το επόμενο συμβούλιο υπουργών στις 13 Δεκεμβρίου αλλά με λιγοστές ελπίδες ότι μπορεί να βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη

Αυτή είναι η πιο αυθεντική εμπειρία φαγητού στην Ελλάδα: Η ταβέρνα που εκθειάζουν τα μεγάλα ξένα media 

Lloyd’s Awards 2022: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της ελληνικής ναυτιλίας (pics)

Ευρώπη: Ανοίγει ο δρόμος για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές στα τρόφιμα