Μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής, ή με δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εικόνες που έχει καταγράψει, όμως, ο Φινλανδός φωτογράφος Μίκο Λάγκερστεντ, είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Η εκτυφλωτική λάμψη του χιονιού, το μαγευτικό βόρειο σέλας, ο χορός της ανεμοθύελλας, το πέπλο της ομίχλης που σκεπάζει το τοπίο, το άγριο κρύο του χειμώνα αποτυπώνονται με απίστευτη μαεστρία από το φακό του φωτογράφου.

«Στη σιωπή της φύσης. Οραματιζόμουν αυτή τη στιγμή για περισσότερα από έξι χρόνια. Από τότε που πρωτοείδα αυτή τη σκηνή, ήθελα να την αποτυπώσω με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό το όμορφο πρωινό, επιτέλους κατέγραψα τη θέα που ήθελα. Ένα άτομο με παρακολουθούσε μέσα από την πυκνή ομίχλη και έδωσε στο τελικό έργο μια αίσθηση κλίμακας και μοναξιάς», αναφέρει για μία από τις λήψεις του ο Λάγκερστεντ.

Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να καταγράψει τη μοναχικότητα του σκανδιναβικού χειμώνα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με το μοναδικό φως, το χρώμα και την αύρα των γεμάτων μαγεία φωτογραφιών να γοητεύουν τον θεατή.

Οι κρύσταλλοι στα γυμνά κλαδιά των δέντρων, ο νυχτερινός ουρανός που φωτίζεται μόνο από τα αστέρια και άλλες πολλές λήψεις φιλοξενούνται στην έκθεση The Solitude of Nature (Η μοναξιά της φύσης) έως τις 31 Ιανουαρίου στο Κάαρι του Ελσίνκι.

Η έκθεση παρουσιάζει το όραμα του Λάγκερστεντ για τα σκανδιναβικά τοπία και τις ατμοσφαιρικές στιγμές. Καταγράφοντας αξέχαστα τοπία από την πρωινή ομίχλη μέχρι το σκοτάδι της νύχτας, οι εικόνες δεν αποτυπώνουν απλώς μέρη, αλλά συναισθήματα.

Πολλές από αυτές, μάλιστα, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του καλλιτέχνη «Landscapes with Soul», του οποίου πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει η δεύτερη έκδοση.

«Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι μέσα από το φακό, αποτυπώνει στιγμές που μιλούν στην ψυχή. Κάθε σελίδα αφηγείται μια ιστορία, από τα γαλήνια χειμωνιάτικα τοπία των Βόρειων Χωρών μέχρι το σαγηνευτικό παιχνίδι του φωτός και των σκιών. Το βιβλίο περιλαμβάνει θέματα που είναι κοντά στην καρδιά μου, όπως η νύχτα, ο χειμώνας, η διάθεση και το φως. Το όραμά μου ήταν να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο απίστευτα υψηλής ποιότητας και φιλικό προς το περιβάλλον – χρησιμοποιώντας τα υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της αγοράς. Στόχος είναι να σας κάνουμε να επιβραδύνετε, να εμπνευστείτε και να βιώσετε τη φωτογραφία που κόβει την ανάσα», επισημαίνει ο φωτογράφος.

Photo: Instagram/mikkolagerstedt

Διαβάστε ακόμη

Οι εταιρείες που «τίναξαν την μπάνκα» το 2023 (γραφήματα)

Εισφορές, συντάξεις, όρια ηλικίας: Οι 10 αλλαγές που έρχονται το 2024

Eπιστρέφει ο κορωνοϊός: Πρώτη γραμμή άμυνας η μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ