Επιλέγεις με προσοχή τις κατακόκκινες ντομάτες, διαλέγεις τις πιο τραγανές πιπεριές και προτιμάς τα πιο πράσινα μαρούλια πριν τα αγοράσεις. Τα πλένεις, τα κόβεις και ετοιμάζεις λαχταριστές σαλάτες. Αυτό που δεν υπολογίζεις, όμως, είναι ότι μπορεί να φέρουν κατάλοιπα τοξικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Πέρα από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση τροφίμων που «κουβαλούν» υπολείμματα φυτοφαρμάκων, οι άνδρες μοιάζει να είναι περισσότερο ευάλωτοι καθώς η έκθεση σε αυτά μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως πιθανώς να μειώνουν τη συγκέντρωση του σπέρματος με σοβαρές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία από μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διάστημα 50 ετών, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε κατηγορίες εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται ευρέως, τα οργανοφωσφορικά και τα Ν-μεθυλοκαρβαμικά, διαπιστώνοντας «ισχυρή συσχέτιση» της έκθεσης αυτής με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Η επικεφαλής της μελέτης, Μελίσα Πέρι, κοσμήτορας του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον καλώντας σε εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων για τη μείωση της έκθεσης σε παρασιτοκτόντα δήλωσε: «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα εντομοκτόνα επηρεάζουν τη συγκέντρωση σπέρματος στον άνθρωπο είναι κρίσιμη, δεδομένης της παρουσίας τους παντού στο περιβάλλον και των τεκμηριωμένων κινδύνων για την αναπαραγωγή. Τα εντομοκτόνα αποτελούν λόγο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και όλους τους άνδρες, οι οποίοι εκτίθενται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού».
Η ειδικός εξήγησε ότι τα τελευταία 50 χρόνια η συγκέντρωση σπέρματος έχει μειωθεί κατά περίπου 50% σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστό ήταν ο ένοχος, αλλά ενδέχεται τα παρασιτοκτόνα να αποτελούν το κομμάτι που λείπει από το παζλ.

Μιλώντας στον Guardian η Πέρι εκτίμησε ότι «η έκθεση στα εντομοκτόνα επηρεάζει τη συνολική συγκέντρωση του σπέρματος. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι πρέπει να μειωθεί η έκθεση στα παρασιτοκτόνα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνδρες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά θα μπορούν να το κάνουν χωρίς προβλήματα».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα περίπου 15 εκατ. κιλά οργανοφωσφορικών διασπείρονται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των ΗΠΑ ετησίως και αυτός ο τύπος χημικών έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, ενώ η έκθεση σε αυτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός. Επισημαίνεται, ότι το εντομοκτόνο χρησιμοποιείται και για τη συντήρηση του γκαζόν.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε φέτος ότι επιταχύνει την εφαρμογή νέων κανονισμών για ορισμένους τύπους οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, καθώς προκύπτουν περισσότερο τοξικοί από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αναλόγως χρησιμοποιούνται και οι καρβαμιδικές ενώσεις, οι οποίες είναι εξίσου τοξικές.

«Κατασκευάζονται για να σκοτώνουν πράγματα και είναι βιολογικά ενεργά από τη φύση τους», δήλωσε η Πέρι προσθέτοντας ότι μπορεί να έχουν συνέπειες για μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς.

Οι χημικές ουσίες επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών του ανθρώπινου ενδοκρινικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να έχει «άμεσο αντίκτυπο στην ποσότητα και στην ποιότητα παραγωγής του σπέρματος». Οι χημικές ουσίες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα των όρχεων και να μεταβάλουν τη νευροδιαβίβαση στον εγκέφαλο που σχετίζεται με αναπαραγωγικούς σκοπούς.

Στα φυτοφάρμακα εκτίθενται περισσότερο οι εργαζόμενοι στη γεωργία, αλλά όπως επισήμανε η επιστήμονας περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις μελέτες ήρθαν σε επαφή με αυτά σε μεγάλο βαθμό μέσω των τροφίμων, ή άλλων περιβαλλοντικών οδών.

Δεν είναι λίγες οι πιέσεις που ασκούνται στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς για τις χημικές ουσίες ή να τις απαγορεύσει.

Η Πέρι δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προστατευτούμε είναι να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα φέρουν υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και τόνισε: «Αυτό που συστήνουμε είναι να αναγνωριστεί ότι η έκθεση σε αυτά τα εντομοκτόνα αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας και ότι πρέπει πραγματικά να αναζητήσουμε λύσεις καθώς μπορεί να απειληθεί η υγεία».

Διαβάστε ακόμη 

Η επόμενη μέρα μετά τον Fitch: Aναβαθμίσεις «με το Α μπροστά» βάζει στόχο τώρα η Αθήνα  

Τα πιο ακριβά γιοτ στον κόσμο – Γιατί κοστίζουν τόσο πολύ (pics + vids)

ΑΑΔΕ: «Έρευνα διαβίωσης» και για μισθωτούς-συνταξιούχους που «τσιμπά» η εφορία (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ