Ένας μακρύς και δύσκολος ενεργειακός χειμώνας έρχεται για την Ευρώπη, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και κυρίως λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, αλλά και των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ούτε το LNG μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση αποτρέποντας μια χειμερινή κρίση αερίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το τεράστιο δίκτυο τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης δεν μπορεί να τη σώσει από μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού.

Οι προμήθειες ΥΦΑ που εισέρχονται στα ευρωπαϊκά δίκτυα μειώθηκαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια τριετία και οι προοπτικές για αυτόν τον μήνα είναι ακόμη πιο ζοφερές. Μόνο ένα φορτίο έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο και οι έμποροι που έχουν αποθηκεύσει τα καύσιμα στην Ισπανία πρόκειται να εξάγουν έξι φορτία προς την Ασία για να εκμεταλλευτούν τις υψηλότερες τιμές.

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που η Ρωσία προγραμματίζει μικρότερη ροή φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών.

Με τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον ασταθείς. Τα ρεκόρ καταρρίπτονται μέρα με τη μέρα, με την αγορά να βρίσκεται σε αναμονή σχετικά με τη νέα προμήθεια που θα έρθει μέσω του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Το LNG Crunch χειροτερεύει τον Αύγουστο

«Η Ευρώπη πρέπει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες της, αλλά με την τρέχουσα μάχη για τα φορτία, φαίνεται ότι η αγορά θα είναι πολύ σφιχτή αν δεν αυξηθούν οι ροές των αγωγών», δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ ασταθή χειμώνα ανάλογα με τον καιρό».

Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας -βασικός δρόμος διαμετακόμισης- και οι προμήθειες στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία δέχθηκαν επίσης χτύπημα μετά από πυρκαγιά σε εγκατάσταση της Gazprom PJSC νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ήταν υπερπλήρης από τη ζήτηση ρεκόρ τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη Ρωσία, όπου πρέπει να ξαναγεμίσει χώρους αποθήκευσης που έχουν εξαντληθεί πέραν του κανονικού τον περασμένο χειμώνα.

Η Ευρώπη λαμβάνει περισσότερο αέριο από τη Ρωσία, παρότι η ίδια διαθέτει ορισμένους κορυφαίους παραγωγούς. Με την εγχώρια παραγωγή να μειώνεται και το γιγάντιο πεδίο φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία να κλείνει πιθανώς τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου προκειμένου να εξασφαλίσει το LNG που χρειάζεται για να ζεσταίνει τα σπίτια τον χειμώνα.

Οι αυξημένοι εφοδιασμοί στην Ασία σημαίνουν ότι οι χώρες από την Κίνα έως την Ιαπωνία και την Κορέα ήταν πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα, προσελκύοντας ακόμη και τις προμήθειες που αποθηκεύονται σε ισπανικές δεξαμενές. Η ζήτηση για LNG στην Ασία θα παραμείνει ισχυρή το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε ο Mark Gyetvay, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής παραγωγού LNG Novatek PJSC.

Δεν αυξάνεται, όμως, μόνο η ζήτηση. Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία διακόπηκαν φέτος λόγω της μεγάλης συντήρησης μετά από καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις, με πολυάριθμους τερματικούς σταθμούς από το Τρινιντάντ και τη Νιγηρία μέχρι την Αίγυπτο επίσης να υπολειτουργούν.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Οι διαταραχές στον εφοδιασμό δεν είναι «μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα» και θα διευθετηθούν, σύμφωνα με την Jessica Uhl, διευθύντρια οικονομικών της Royal Dutch Shell Plc, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο LNG.

Οι εισαγωγές στην Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψουν το τέταρτο τρίμηνο λόγω των περισσότερων προμηθειών από τις ΗΠΑ, το Ομάν και την Αυστραλία, προβλέπει το BloombergNEF. Η Morgan Stanley αναμένει ήδη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα χαλαρώσουν, καθώς έρχεται περισσότερο LNG στην ήπειρο.

«Καθώς η ζήτηση στην Ασία κορυφώνεται το καλοκαίρι, θα αρχίσει να μειώνεται το φθινόπωρο, οπότε τελικά η Ευρώπη θα μπορεί να προσελκύσει κάποια φορτία LNG και αυτό θα της δώσει μια ανάσα τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Ronald Smith, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην BCS Global. «Και αν έχουμε έναν πολύ ζεστό Οκτώβριο, μπορούμε να συνεχίσουμε την έγχυση αερίου στους χώρους αποθήκευσης», συμπλήρωσε.

Η τιμολόγηση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για παραδόσεις Οκτωβρίου έχει σχεδόν κλείσει, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότερα φορτία θα κατευθυνθούν προς τερματικά στον Ατλαντικό, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Ωστόσο, πιθανά να είναι πολύ αργά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ξαναγεμίσουν επαρκώς τα αποθέματα τους πριν έρθει ο χειμερινός καιρός στην περιοχή.

Ο Nord Stream 2

Η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να χαλαρώσει όταν ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 αρχίσει να φέρνει αέριο. Υπό αυτό το πρίσμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν έως και 12% την Πέμπτη, αφού η Gazprom PJSC δήλωσε ότι ο αγωγός θα μεταφέρει αρχικά 5,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος.

«Οι προμήθειες του Nord Steam 2 δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε καλύτερη στιγμή, καθώς οι ελλείψεις αποθέματος φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν σημαντικά σε ετήσια βάση», δήλωσε ο Tim Partridge, επικεφαλής εμπορικών συναλλαγών στο DB Group. «Ένας πλήρως λειτουργικός Nord Stream 2 μπορεί να λειτουργήσει ως λευκός ιππότης», όπως υποστηρίζει.

Η θέση της Gazprom υποδεικνύει ότι ο αγωγός θα ήταν έτοιμος να αρχίσει να ρέει το πρώτο αέριο «ανά πάσα στιγμή και μόλις ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα πιστοποίησης», δήλωσε η Katja Yafimava, ερευνητής του Ινστιτούτου Οξφόρδης για τις ενεργειακές μελέτες.

Ωστόσο, οι αρχικοί όγκοι δεν θα επιλύσουν την κρίση εφοδιασμού. Η παραγωγή της Gazprom είναι προς το παρόν περιορισμένη και οι αρχικές ροές μέσω του Nord Stream 2 πιθανότατα θα αντισταθμιστούν από τη μείωση των ροών μέσω της Ουκρανίας, με προτεραιότητα τη συμπλήρωση των εξαντλημένων χώρων αποθήκευσης εντός της Ευρώπης, δήλωσε ο James Huckstepp, αναλυτής της S&P Global Platts, που αναμένει υψηλές τιμές για το αέριο φέτος το χειμώνα.

Και παρόλο που η Ευρώπη πρόκειται να λάβει περισσότερο LNG τον Οκτώβριο, οι προμήθειες θα συρρικνωθούν ξανά από τον Νοέμβριο, καθώς οι αγοραστές της Βορειοανατολικής Ασίας προετοιμάζονται για την αιχμή της χειμερινής περιόδου, δήλωσε η Energy Aspect με έδρα το Λονδίνο. Η ζήτηση σε Ασία – Ειρηνικό θα αυξηθεί κατά 2,8 εκατ. τόνους από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, ενώ η προσφορά στην περιοχή θα αυξηθεί μόνο κατά λιγότερο από το ήμισυ αυτής.

«Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα χρειαστεί ισχυρότερες ροές από περαιτέρω πηγές εφοδιασμού», ανέφερε η Energy Aspect σε έκθεση της την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανάλυση Goldman Sachs: Η καλοκαιρινή στασιμότητα και οι επενδύσεις της επόμενης ημέρας (γραφήματα)

Bitcoin: Ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 50.000 δολαρίων – Πρόβλεψη για $100.000

Προ των πυλών το νέο «Εξοικονομώ»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε