Την εκτίμηση ότι το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. € το 2025, εκ των οποίων τα 500 εκατ. θα αφορούν ενέργεια εκτός σκοπών εξισορρόπησης (re-dispatching) κάνει ο Επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Αντώνης Κοντολέων, σε επιστολή που απέστειλε στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κόστος αυτό είναι αδυνατούμε να το εξυπηρετήσει η βιομηχανία γιατί δεν οφείλεται σε πραγματική αύξηση παραμέτρων κόστους που επιβαρύνουν και τους ανταγωνιστές μας.

Παρατηρούμε όπως σημειώνει ότι σχεδόν καθημερινά τις ημέρες με χαμηλή ζήτηση στις ώρες ηλιοφάνειας 4 τουλάχιστον θερμικές μονάδες αμείβονται με payas bid από την αγορά εξισορρόπησης (re-dispatching) και σίγουρα όχι από το χρηματιστήριο, όπου οι τιμές εκείνες τις ώρες είναι κοντά στο μηδέν.

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό από την προηγουμένη ότι θα υπάρχει υπερπαραγωγή ΑΠΕ και θα απαιτηθούν περικοπές, και ότι για λόγους ευστάθειας του συστήματος απαιτείται  πάντα η λειτουργία κάποιων συμβατικών μονάδων ισχύος περίπου 1000MW,  η  υφιστάμενη λειτουργία της αγοράς επιτρέπει να  εκτοπίζονται αυτές από τις φθηνότερες ΑΠΕ από το πρόγραμμα αγοράς στο χρηματιστήριο.

Στην ουσία κόστος της αγοράς επόμενης ημέρας μεταφέρεται αδιαφανώς και σημαντικά επαυξημένο στην αγορά εξισορρόπησης προς όφελος των ηλεκτροπαραγωγών των συμβατικών μονάδων, καθώς  οι ενεργοποιημένες συμβατικές μονάδες από τον ISP αμείβονται με pay as bid και όχι σίγουρα με την οριακή τιμή που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο εκείνες τις ώρες.

Με άλλα λόγια το αφήγημα ότι οι ΑΠΕ θα ρίχνουν τις τιμές στα τιμολόγια του απλού καταναλωτή, έστω και κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα όταν έχουμε υπερπαραγωγή,   ακυρώνεται στην πράξη από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς.

Αυτό το θέμα θα μπορούσε κάλλιστα να λυθεί με την προαγορά από τον ΑΔΜΗΕ δυναμικότητας εξισορρόπησης -εφεδρειών(balancing capacity) σε ξέχωρους διαγωνισμούς στο πλαίσιο της αγοράς επόμενης ημέρας (on a primary market) σύμφωνα με το άρθρο 6(8) του κανονισμού (EU)2019/943.

Πρακτική η οποία ακολουθείται από την πλειοψηφία των διαχειριστών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επισημαίνουμε επίσης ότι στις περισσότερες χώρες το κόστος του re-dispatching μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της χρέωσης χρήσης δικτύου (Γερμανία).

Υπήρξε μάλιστα σχετική πρόταση του Διαχειριστή που βγήκε σε διαβούλευση τον Ιανουάριο, που όμως ανακλήθηκε την ίδια ημέρα που αναρτήθηκε, χωρίς να είναι σαφείς για εμάς ποιοι λόγοι επέβαλαν την ανάκληση. Θα πρέπει άμεσα να επαναληφθεί η ανάρτηση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση για να εκφραστούν όλες οι απόψεις. Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

Διαβάστε ακόμη

Φρένο στις νέες παραγγελίες πλοίων από τους Έλληνες – Πού ποντάρουν οι πλοιοκτήτες το 2025

O Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Ανοίγει τον δρόμο για κολοσσιαίες AI συμφωνίες με επίκεντρο τη Nvidia

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς και μέχρι πότε μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα