Συνασπισμό αντίστασης εναντίον της υποχρεωτικής μείωσης κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου για την χειμερινή περίοδο, προκαλεί το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ρωσική κρίσης προμηθειών μετά και τις εξελίξεις με το Nord Stream1.

Xθες πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης  Οικονόμου και στη συνέχεια και ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πήραν σαφείς αποστάσεις από τις προχθεσινές ανακοινώσεις της ΕΕ που φέρνουν την σφραγίδα και τις έντονες ανησυχίες της Γερμανίας να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το Ρωσικό αέριο.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου», δήλωσε χθες ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές (πλαφόν στο TTF στην Ολλανδία) και όσον αφορά την προμήθεια και επιμένει σε αυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σκρέκας, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει προνοήσει, και έχει τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια και εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου. «Δεν συμφωνούμε λοιπόν εμείς με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης».

Όπως σημείωσε, οι ροές του αγωγού Nord Stream 1 θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει η συντήρηση, ωστόσο μειωμένες ήδη κατά 50% έως και 60%, με αποτέλεσμα να καλύπτουν μεν τις ημερήσιες ανάγκες και καταναλώσεις της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών, χωρίς όμως να δίνουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν τις υπόγειες δεξαμενές με φυσικό αέριο. Σήμερα, οι αποθήκες αυτές είναι σε ένα ποσοστό πλήρωσης 50% έως 60% όταν για να υπάρχει ασφάλεια για τον χειμώνα θα έπρεπε να είναι στο 85% έως 90%.

Το σχέδιο της Κομισιόν ξεσηκώνει στο πόδι και την ελληνική βιομηχανία. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων σχολιάζοντας το προτεινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «υποχρεωτική» μείωση της ζήτησης του φ.α​ κατά 15% καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου 8μηνου, υποστηρίζει ότι η πρόταση της Επιτροπής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, η μείωση κατά 15% να γίνει υποχρεωτική (σ.σ αρχικά έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι σε εθελοντική βάση) για όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.

Όπως λέει, εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φυσικό αέριο τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φ.α.

Την ίδια στιγμή η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση  στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί  στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού).

Ως εκ τούτου, καταλήγει ο κ. Κοντολέων η πρόταση είναι «άδικη» για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία.

Η χώρας μας μαζί και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πολωνία κ.α χτίζουν ένα τείχος κατά της απόφαση και αντιδρούν στη μείωση της κατανάλωσης κάτι που υποδηλώνει ότι οι χώρες του Νότου αλλά και του Βορρά δεν θα προσέλθουν συντεταγμένα στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της προσεχούς Τρίτης 26 Ιουλίου που θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο crash test των προτεινόμενων σχεδίων.

Όσο οι  μειωμένες ροές θα  καλύπτουν μόνο τις τρέχουσες ανάγκες σε αέριο αλλά δεν θα περισσεύουν για αποθήκευση για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα,  θα εκτινάσσονται και οι τιμές φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα, οι τιμές στη χονδρική αγορά στην Ευρώπη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς στην Ιταλία βρίσκονται στα 519 ευρώ η μεγαβατώρα, στην  Γαλλία στα 494 ευρώ, στη Βουλγαρία στα 426 ευρώ και στη Γερμανία στα 377 ευρώ. Νέο άλμα κατά 29% κάνει η Ελλάδα στα 426 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την μέγιστη τιμή να  βρίσκεται στα 641 ευρώ και στα 294 ευρώ η ελάχιστη. Μέχρι σήμερα, η μέση τιμή της χονδρικής για τον Ιούλιο ανέρχεται κοντά στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προεξοφλώντας σημαντική άνοδο στο  ενεργειακό κόστος.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ «λουκέτων» στα Starbucks λόγω ναρκωτικών και διαταραγμένων πελατών – Τι αποκάλυψε ο CEO

Αναστάσιος Γκόβας: «Πώς ο κλάδος στα υδροπλάνα θα δημιουργήσει πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας» (pics)

Lamda Development: Μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες υπογραφές των συμβολαίων για τα σπίτια στο Ελληνικό (pics)