Το πότε κάποιος κρυώνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: φύλο, ηλικία, μεταβολισμός… Ενώ μερικοί από αυτούς είναι αμετάβλητοι, άλλοι μπορούν να επηρεαστούν και το σώμα μπορεί να γίνει πιο ανεκτικό στο κρύο. Η λύση είναι η εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία μας στο κρύο κάθε χρόνο εκπαιδεύεται εκ νέου, ούτως ή άλλως, λόγω της αλλαγής των εποχών.

«Αν έχουμε 13 ή 14 βαθμούς τον Απρίλιο, το βρίσκουμε ζεστό και βγαίνουμε έξω χωρίς μπουφάν. Εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους 13 ή 14 βαθμούς το φθινόπωρο, παγώνουμε», εξηγεί ο Ραλφ Μπράντες, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Το σώμα μας προσαρμόζεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή η προσαρμοστικότητα μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να αισθάνεστε άνετα σε ένα διαμέρισμα με λιγότερη θέρμανση. Μια πιο μακροπρόθεσμη αύξηση της ανοχής στο κρύο είναι δυνατή μέσω της τακτικής (και ιδανικά καθημερινής) έκθεσης, λέει ο Τόμας Κορφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας και Παθοφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

«Το βλέπουμε, για παράδειγμα, σε άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως κινούνται περισσότερο, γι’ αυτό πιθανώς έχουν περισσότερους μυς και υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό». Επίσης έχουν προσαρμόσει ασυνείδητα τη συμπεριφορά τους: «Κάποιος που εργάζεται πολύ έξω πιθανότατα αλλάζει και τη διατροφή του επειδή ένας αυξημένος βασικός μεταβολικός ρυθμός απαιτεί περισσότερες θερμίδες».

Δεν βοηθάει το «στρώμα λίπους»

Συνολικά, αυτό βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται τις ψυχρές θερμοκρασίες ως ευχάριστες. Από την άλλη πλευρά, ο Κορφ δεν συμβουλεύει να αποκτήσει κανείς ένα προστατευτικό στρώμα λίπους. Το λευκό σωματικό λίπος είναι κάτι διαφορετικό από το πραγματικά προστατευτικό υποδόριο λίπος.

«Φυσικά, το λευκό σωματικό λίπος έχει επίσης μονωτική δράση, αλλά μόνο εκεί που βρίσκεται».

Ωστόσο, υπάρχει και το καφέ λίπος, το οποίο παλαιότερα θεωρούνταν ότι υπήρχε μόνο στα βρέφη. Αντίθετα, οι ενήλικες έχουν επίσης αυτόν τον τύπο λιπώδους ιστού, ο οποίος λειτουργεί σαν το σύστημα θέρμανσης του ίδιου του σώματος – αν και συνήθως μόνο σε μικρές ποσότητες. Τα μωρά, που δεν έχουν ακόμα αρκετούς μυς για να παράγουν αρκετή θερμότητα και είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο κρύο, χρειάζονται καφέ λίπος για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW