Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του έτους κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα αποθέματα διατηρούνται αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων πολλών ετών, γεγονός το οποίος σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα κύματα καύσωνα που πλήττουν όλη τη Μεσόγειο.

Τα συμβόλαια αναφοράς του πρώτου μήνα υποχώρησαν κατά 2,4%, μετά από ένα μικρό άλμα νωρίτερα στην ημέρα, και έκλεισαν τελικά την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 22%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, το ολλανδικό φυσικό αέριο, TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαμορφώθηκε στα 25,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα αντίστοιχα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 1,7%.

Η νότια Ευρώπη και αρκετές περιοχές της Γαλλίας βιώνουν κύματα ακραίου καύσωνα, με ένα ακόμα θερμό μέτωπο να αναμένεται από τη Σαχάρα το Σαββατοκύριακο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει σε ιστορικά υψηλά το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές.

Η Electricite de France SA προειδοποίησε ότι θα περιορίσει την παραγωγή σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, καθώς η θερμότητα περιορίζει την ποσότητα νερού που μπορεί να δεσμευτεί από τον ποταμό Ροδανό. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, αυξάνονται και πάλι αφού τα έργα συντήρησης επηρέασαν νωρίτερα ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας. Η αγορά αναμένει την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου, ενώ το κοίτασμα Troll επιστρέφει επίσης σε πλήρη δυναμικότητα μετά από μακροχρόνιες εποχικές εργασίες.

Περαιτέρω διακοπές από μεγάλους παραγωγούς, καθώς και εργασίες συντήρησης που επηρεάζουν τις παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να πιέζουν την αγορά αργότερα μέσα στο έτος, παρόλο που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι ήδη γεμάτες πάνω από 80%, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Energy Aspects Ltd.

Και, παρά τα σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένους τομείς, η συνολική ευρωπαϊκή βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο παραμένει ασθενής, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Η βιομηχανική ζήτηση στη Βορειοδυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 16% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν 25% κάτω από τον μέσο όρο του 2017-2021, ανέφεραν.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, βλέπουν ισχυρές πιθανότητες ότι οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου στην Ευρώπη θα διαρκέσουν μέχρι τους τελευταίους μήνες του έτους, σύμφωνα με την τελευταία εποχιακή τους προοπτική.

Μάλιστα η Morgan Stanley εκτιμά ότι ένας ήπιος χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμα χαμηλότερα, έως και στα 15 ευρώ, καταγράφοντας «βουτιά» άνω του 40% από το τρέχον επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη  

Ο Έλληνας που υπογράφει τις Ferrari της θάλασσας: Υπερπολυτελή πλωτά νοσοκομεία και 7άστερα κρουαζιερόπλοια με πανιά (pics + vid) 

Τι είναι ο πληθωρισμός της απληστίας που πλήττει (και) την Ελλάδα 

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το σχέδιό του για μια νέα ελληνική πολυεθνική με αιχμή την «ΙΟΝ»  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ