Η ΔΕΗ από το καλοκαίρι του 2019 που ανέλαβε η νέα διοίκηση δεν έχει σταματήσει να πληρώνει χρέη ενώ χρειάζεται ετήσια λειτουργικά κέρδη από 900 εκ. έως 1 δις. ευρώ για να κάνει επενδύσεις.

Αυτό επισήμανε χθες στην βουλή ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και χειραγώγηση της αγοράς, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να «γράφει» κέρδη που στο τέλος πληρώνουν οι καταναλωτές.

Το θέμα είναι τι ΔΕΗ θέλουμε να έχουμε και τι ΔΕΗ έχουμε είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης κάνοντας έναν μίνι απολογισμό.

Όπως είπε την τελευταία διετία, η νέα διοίκηση πέτυχε μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας. Βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους 1,5 δις και επιπλέον 950 εκ. ευρώ χρέη προς τρίτους που ακόμη η ΔΕΗ δουλεύει εντατικά για να ξεπληρώσει, λέγοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει κάνει ακόμη καμία επένδυση.

Όπως ανέφερε, η Επιχείρηση έχει αποπληρώσει συσσωρευμένα χρέη από τον Αύγουστο του 2019 ύψους 435 εκ. που αφορούν οφειλές προς την αγορά και 636 εκ. ευρώ καθαρό χρέος. Παράλληλα έχουν ήδη καταβληθεί 270 εκ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ. Πρόκειται για  χρήματα συνολικού ύψους 1,3 δις. ευρώ, τα οποία όπως τόνισε πήγαν  σε όλη την αγορά, σε εργολάβους, προμηθευτές, στους παραγωγούς  ΑΠΕ και στους διαχειριστές. «Η ΔΕΗ  λειτουργούσε σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που είχε μπλοκάρει όλο τον κλάδο».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η  εταιρεία έχει λειτουργική κερδοφορία και πρέπει να έχει αφενός γιατί πληρώνει τα χρέη αφετέρου γιατί στο μέλλον επιδιώκει να κάνει σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Σήμερα όπως παραδέχτηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στην χώρα προέρχεται από εισαγωγές (φυσικό αέριο κ.α).

Για να μπορέσει η χώρα να αντιστρέψει αυτή την εικόνα πρέπει να αναπτυχθούν τα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να εκμεταλλευτεί το δικό της φυσικό πόρο.

«Είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να καταφέρουμε η χώρα μας να έχει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και να είμαστε πιο φθηνή στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος σε σχέση με τους γείτονες» είπε το στέλεχος της ΔΕΗ.

Νέα προμήθεια καυσίμων

Χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσίασε την σύμβαση προμήθειας υγρών καυσίμων που θα καλύψει τις ανάγκες της ΔΕΗ για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής κυρίως στα νησιά αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων για τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Η προμήθεια ντίζελ υπολογίζεται σε 820.000 τόνους, εκ των οποίων, οι 240.000 πηγαίνουν απευθείας στον ΑΗΣ Αθερινόλακου, και οι υπόλοιποι 580.000 στον ΑΗΣ Λαυρίου και από εκεί με ναυλωμένα πλοία από την ΔΕΗ, τροφοδοτούν τα νησιά που λειτουργούν οι ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μαζούτ χαμηλού θείου περιεκτικότητας έως 1%, το οποίο αξιοποιείται ως καύσιμο στις μονάδες.

Η ΔΕΗ επέκτεινε έως τα τέλη του έτους την σύμβαση που είχε υπογράψει για το 2020 με την  ΕΚΟ, κρίνοντας ότι παραμένει συμφέρουσα.