Τέλος στο φυσικό αέριο βάζει από αύριο (31 Μαΐου 2022) η Gazprom στην ολλανδική εταιρεία GasTerra, καθώς η τελευταία αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ολλανδίας, έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος, ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon κατέχουν καθεμία από 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας της Ολλανδίας, Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Επίσης, είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Διαβάστε ακόμη

Βύρων Βασιλειάδης / V Group: Δυναμική ανάπτυξη στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο με επενδύσεις €40 εκατ. το 2022

Χρηματιστήριο: Δίστασε μπροστά στις 900 μονάδες αλλά έκανε το 5×5 – Στην Εθνική το 1/4 του συνολικού τζίρου

Ευρωαγορές: Κέρδη για τους δείκτες και 4η συνεχόμενη άνοδος για τον Stoxx 600