Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ (340 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις υποδομών έως το 2027 για να προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες μια εναλλακτική λύση απέναντι στο τεράστιο πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας.

Το έργο «Global Gateway» της ΕΕ που αποκαλύφθηκε χθες, Τετάρτη, περιγράφει, όπως αναφέρει το Bloomberg, τις δαπάνες για έργα ενέργειας, περιβάλλοντος ψηφιακής τεχνολογίας, μεταφορών και υγείας. Και ενώ η πρόταση δεν αναφέρει άμεσα την Κίνα, είναι σαφές ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «αντίπαλο δέος» στο σχέδιο ανάπτυξης του Πεκίνου στο εξωτερικό, το οποίο οι επικριτές λένε ότι έχει ωθήσει τις χώρες σε μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.

«Η ΕΕ θα προσφέρει τη χρηματοδότησή της με δίκαιους και ευνοϊκούς όρους προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος δυσχέρειας», σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκρίνονται «στο κράτος δικαίου, τηρώντας τα υψηλά πρότυπα των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες», ανέφερε η δήλωση.

Για τη χρηματοδότηση του project, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το European Fund for Sustainable Development Plus, το οποίο μπορεί να διαθέσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις και θα προσφέρει επιχορηγήσεις έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ από προγράμματα εξωτερικής βοήθειας.

Το πρόγραμμα θα επιδιώξει επίσης τη «συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων» για την τόνωση των επενδύσεων, σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο.

Ενέργεια, Περιβάλλον, Δημοκρατία

Σίγουρα, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση στον ανταγωνισμό με το Belt and Road της Κίνας, καθώς ξεκινά αργά όπως και οι ΗΠΑ, και το πρόγραμμα του Πεκίνου είναι μια πρωτοβουλία τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Jutta Urpilainen, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την αναπτυξιακή πολιτική, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ συναγωνίζεται εκείνη του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι «παρέχουμε επιχορηγήσεις, ενώ η Κίνα έχει χορηγήσει δανεισμό».

Προκειμένου να διευρύνει τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της η ΕΕ διερευνά την επιλογή δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξαγωγικής Πίστωσης για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες πιστωτικές ρυθμίσεις στα κράτη μέλη και να αυξήσει τη συνολική «δύναμη πυρός» του μπλοκ σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τη δήλωση. Στόχος θα είναι να συμβάλει στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της ΕΕ στις αγορές τρίτων χωρών.

Το σχέδιο συγκεντρώνει κυρίως υφιστάμενες πρωτοβουλίες και προγράμματα χρηματοδότησης με στόχο τη στήριξη των συμφερόντων και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο. Επιδιώκει επίσης να ενισχύσει βιώσιμα περιβαλλοντικά πρότυπα και αξίες όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το Global Gateway έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την ΕΕ σε πιο αποτελεσματικό γεωπολιτικό παράγοντα», δήλωσε ο Michael Clauss, πρεσβευτής της Γερμανίας στην ΕΕ. «Για πολλές χώρες-εταίρους, η προσφορά μιας συνεργασίας βασισμένης σε κανόνες και αξίες θα είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση στην πρωτοβουλία Belt and Road».

Η στρατηγική ακολουθεί μια συμφωνία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G7 τον Ιούλιο, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ονομάζεται Build Back Better World. Αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για υποδομές στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να προσφέρει έναν «πράσινο» αντίπαλο στις φιλόδοξες πρωτοβουλίες της Κίνας.