Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θέσπισαν μια νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο πλαίσιο του σχεδίου για περιορισμό των τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου, σε περίπτωση που αυξηθεί όπως πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή αναφοράς, η οποία βασίζεται στις τις παγκόσμιες τιμές LNG και δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Τετάρτη, θα χρησιμοποιηθεί μαζί με την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο εάν οι τιμές εκτιναχθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο, αν και προς το παρόν και οι δύο διαπραγματεύονται πολύ κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Από τις 15 Φεβρουαρίου και έπειτα, τo πλαφόν θα ενεργοποιείται αν η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Η εν λόγω τιμή αναφοράς LNG αποτιμήθηκε στα 55,21 ευρώ/MWh αργά την Τετάρτη από ton Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών αρχών Ενέργειας (ACER).

Το σημείο αναφοράς της Ευρώπης – η τιμή του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου της Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων – έκλεισε στα 59,30 ευρώ/MWh την Τετάρτη – που σημαίνει μια διαφορά περίπου 4 ευρώ/MWh έναντι του επιπέδου αναφοράς LNG , πολύ μακριά από τη διαφορά των 35 ευρώ/MWh που απαιτείται για την ενεργοποίηση του πλαφόν της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 140 ευρώ/MWh στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει χάρη στις καλές καιρικές συνθήκες και στην πληρότητα των δεξαμενών LNG.

Διαβάστε ακόμη

Economist: Η Ελλάδα ανεβαίνει 9 θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας»

Καλάθι του νοικοκυριού: Έρχονται μειώσεις τιμών – Η μεγάλη αλλαγή από την επόμενη εβδομάδα (vid)

Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα