Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο τομέα των εξορύξεων αναμένεται να λάβει μέχρι τα τέλη του χρόνου η κοινοπραξία EXXON MobilHelleniq.

Μιλώντας χθες στο  East Med Gas Forum , ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ολοκλήρωση της οποίας είναι συνάρτηση αστάθμητων παραγόντων και πιθανών κινητοποιήσεων και προσφυγών συλλογικών και τοπικών φορέων. Ο κ. Θεοδοσίου έδωσε επίσης το πλαίσιο  των επόμενων κινήσεων της εταιρείας. Όπως είπε στα τέλη του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση το 2026.

Από το 2024 ως το 2026 η Exxon Mobil έχει μισθώσει γεωτρύπανο προκειμένου  να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις και σε άλλα σημεία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ήδη έχει αδειοδoτηθεί. Στόχος είναι  μέχρι το 2026 να έχει ολοκληρωθεί και η απαραίτητη αδειοδότηση για να γίνει και η γεώτρηση στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν τα τρισδιάστατα σεισμικά για το οικόπεδο στην Κρήτη και μέχρι το τέλος του χρόνου τα δεδομένα θα έχουν μελετηθεί και πρόκειται να αποφασιστεί αν η εταιρεία θα προχωρήσει στις ερευνητικές γεωτρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών η σχετική προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε τις διαδικασίες για διάστημα σχεδόν τριών ετών, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τέσσερις φορές.

Παράλληλα, η Exxon Mobil χρειάζεται να επιλύσει και το πρόβλημα που υπάρχει με την διαχείριση υδρογονανθράκων που είναι η εξεύρεση λιμένα υποστήριξης, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε η περιβαλλοντική άδεια.    Το λιμάνι των Χανίων έχει περιορισμένους χώρους, ενώ τις ανάγκες της χερσαίας υποστήριξης δεν καλύπτει ούτε το λιμάνι της Σούδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία αναζητά λιμάνι στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, που είναι το μόνο λιμάνι που έχει επεκτείνει τις χρήσεις του για βάση για υποστήριξη ερευνητικής γεώτρησης. Η Πάτρα  έχει ολοκληρώσει το σχετικό masterplan και αναμένει να πάρει έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, και αφού βγει το σχετικό Προεδρικό διάταγμα, και τότε θα είναι το πρώτο λιμάνι που θα μπορεί να φιλοξενήσει τέτοια έργα.

Εφόσον βρεθεί λιμάνι, αδειοδοτηθεί η γεώτρηση και δεν γίνει καμιά προσφυγή στο ΣτΕ, το 2026 θα ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, στην προσπάθεια για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη

Στην Αθήνα ο Εμίρης του Κατάρ – Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Κ. Μητσοτάκη

Τα γκάζια στην εκστρατεία, ο Σταν και οι δοκιμαστές, η Eurobank και η Ελληνική, η νέα εξαγορά της Intracom, ο Αραβας κροίσος, η ΔΕΗ και ο Roberto Cavalli

ΥΠΕΝ: Πακέτο μέτρων για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαχείριση των περικοπών από το φθινόπωρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ