Ενέργεια

Η «πράσινη» D-Day της Νορμανδίας

  • newsroom


Το offshore mega αιολικό και οι μνηστήρες για την κατασκευή του

Μετά από 77 χρόνια από την ημέρα που έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως D-Day λόγω της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων, γεγονός που έκρινε την έκβαση του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, η Νορμανδία έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Τούτη τη φορά όχι στο «φόντο» ενός παγκόσμιου και αιματηρού πολέμου, αλλά ως επίκεντρο μιας εμβληματικής επένδυσης στον ανερχόμενο κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Εμβληματική καθώς η ισχύς αυτού του πάρκου θα ξεπερνά το 1 GW, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 800.000 νοικοκυριών.

Το πάρκο αναμένεται να αναπτυχτεί σε απόσταση τουλάχιστον 32 μιλίων από γαλλικές τις ακτές στα ανοικτά της χερσονήσου Cotentin.

Στο προσκήνιο και παρασκήνιο, ωστόσο, διεξάγεται ένας άλλος «πόλεμος» μεταξύ των ομίλων και κοινοπραξιών που διεκδικούν το mega project. Στα έξι σχήματα περιλαμβάνονται οι αυτόνομες υποψηφιότητες των Iberdrola, Shell, Ocean Winds και οι κοινοπραξίες της Eoliennes en Mer Manche Normandie (θυγατρική της EDF Renouvelables) και Maple Power , των Total και RWE, καθώς και των Vattenfall, WPD και Banque des Territoires.

Τώρα οι επιλεγέντες μνηστήρες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού με στόχο τη μείωση του ύψους της επένδυσης. Διαδικασία που προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2022, ώστε στη συνέχεια να αναδειχθεί το σχήμα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο. Το πάρκο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας το 2028 , και θα έρθει να ενισχύσει αποφασιστικά το χαρτοφυλάκιο θαλάσσιων αιολικών της Γαλλίας. Η χώρα έχει ήδη επτά υπεράκτια αιολικά έργα σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού 600 MW για το Dunkirk  και των έξι έργων που εγκρίθηκαν νωρίτερα φέτος. Υπάρχουν επίσης τέσσερα πλωτά αιολικά έργα επίδειξης υπό ανάπτυξη.

Παράλληλα, η Γαλλία αναμένει τούτη την περίοδο υποβολή προσφορών για 8,75 GW, και εκτιμάται ότι έως τα τέλη του 2028 θα διαθέτει περί τα 12,4 GW σταθερής και πλωτής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας είτε σε λειτουργία είτε υπό ανάπτυξη.

Απόρρητο Απόρρητο