Φρένο στις επιπλέον επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες καταναλωτές, βάζουν οι προμηθευτές ενέργειας μέχρι να αποσαφηνιστεί από το ΥΠΕΝ το αλαλούμ με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία οι εταιρείες κινδυνεύουν με επισφάλειες εκατομμυρίων λόγω της αδυναμίας τους να εισπράξουν τα ποσά που έχουν καταβάλλει.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν λόγο για μεγάλη αιμορραγία εσόδων καθώς οι επιδοτήσεις ξεκίνησαν να χορηγούνται από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο χωρίς όμως το υπουργείο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της  ρύθμισης με τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τους καταναλωτές  με παροχή ισχύος έως 35 kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, κ.α),  τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος και τους αγρότες χωρίς όριο ισχύος και επίπεδο τάσης. Το ΥΠΕΝ, εξαιτίας της έντασης του ενεργειακού κόστους είχε ζητήσει από τους προμηθευτές να επιδοτήσουν τους καταναλωτές αυτούς ενώ στην συνέχεια προχώρησε και σε πρόσθετες αυξήσεις του ποσού στήριξης.

Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες τελούσαν εν αναμονή της έγκρισης της σχετικής ρύθμισης  από την ΕΕ και της αντίστοιχης ΚΥΑ  συνεχίζοντας να επιδοτούν τους πελάτες τους. Όμως η έγκριση της DG Gomp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) ήρθε το Φθινόπωρο και οι αποφάσεις της, οι οποίες κλείνουν το δρόμο στις οριζόντιες επιδοτήσεις και θέτουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, ενσωματώθηκαν σε κοινή υπουργική απόφαση στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Μεγάλο το κόστος για την προμήθεια

Το πρόβλημα με τους παρόχους είναι ότι τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί χωρίς να υπάρχει η σχετική ορατότητα για το  πως θα εισπραχθούν. Στέλεχος εταιρείας προμήθειας με σημαντικό χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών, αναφέρει ότι από την κατηγορία αυτή, προκύπτει μια επιβάρυνση για την εταιρεία του 10 εκ. ευρώ. Τα ποσά αυτά εκτινάσσονται για την ΔΕΗ αλλά και τους άλλους προμηθευτές ενέργειας που έχουν ευρύ πελατολόγιο αυτής της κατηγορίας. Η ΚΥΑ θέτει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων και βάζει όρια στην χορήγηση των μέτρων στήριξης ενώ παράλληλα μεταφέρει την ευθύνη του ελέγχου των επαγγελματιών στις ίδιες τις εταιρείες.

Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι προμηθευτές καλούνται να ζητήσουν οι ίδιοι υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες τους για να διαπιστώσουν αν καλύπτουν  τα όρια των κρατικών ενισχύσεων και να επωμιστούν αντίστοιχα και τα βάρη της ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι πολλοί εξ αυτών έχουν αλλάξει πάροχο επομένως είναι δύσκολο να αναζητηθούν και να πιστοποιήσουν όσα προβλέπει η ρύθμιση με επιπλέον αγκάθι ότι η ΚΥΑ εξαιρεί από την καταβολή των επιδοτήσεων τον Ιανουάριο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Τα προάστια της Αθήνας με αύξηση πάνω από 20% σε τιμές πώλησης και ενοίκια (πίνακες)

«Λίφτινγκ» στη φορολογία των ενοικίων εξετάζει η κυβέρνηση

Το επόμενο sms του Καλογρίτσα, οι λογαριασμοί της Εύας, ο πολυπράγμων Φάις και ο τραπεζίτης με το 1 εκατ. ευρώ