Μεγάλα projects στο χώρο των ΑΠΕ έχουν δρομολογήσει οι εταιρείες «Ιδέα Φως» και «Ιδέα Επενδύσεων».

Μάλιστα μόνο πέρυσι οι δύο εταιρείες συγκέντρωσαν βεβαιώσεις παραγωγού για έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1,2 GW. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021, η «Ιδέα Επενδύσεων», που έχει συσταθεί από το 2004, εξασφάλισε άδειες για φωτοβολταϊκά σε διάφορες περιοχές (Χαλκιδική, Σάπες Αλεξανδρούπολης, Ίασμο Ροδόπης, Άβδηρα Ξάνθης κ.α.) συνολικής ισχύος 324,7 MW.

Η «Ιδέα και Φως», αντίστοιχα, που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 συγκέντρωσε βεβαιώσεις συνολικής ισχύος 865,11 MW για Φάρσαλα και Κιλκίς. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι δύο mega φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος 460,239 MW και 248,963 MW για την περιοχή Πολυκάστρου Κιλκίς, στις θέσεις Νέο Συράκιο και Κοτύλι.

Πρόσφατα η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις τροποποίησης για τα δύο αυτά πάρκα ως προς την αύξηση των ορίων των γηπέδων εγκατάστασης, οι οποίες και εγκρίθηκαν από την Αρχή.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Αθήνα, έχουν επικεφαλής τον Ιωάννη Δημητρίου και αντιπρόεδρο την Αναστασία Τσουχλαράκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την αρχική εταιρεία «Ιδέα Φως», ακολούθησαν οι «Ιδέα Φως 2» και «Ιδέα Φως 3», που συστάθηκαν πέρυσι, καθώς και οι «Ιδέα Φως 4» που συστάθηκε στις 11 Μαρτίου 2022 και «Ιδέα Φως 5», η οποία συστάθηκε μόλις στις 24 Μαΐου 2022, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ.

Σκοπός αυτής της τελευταίας χρονικά εταιρείας είναι:

-Η ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

-Η απόκτηση και πώληση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

-Η αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

-Η παραγωγή ή συμπαραγωγή, πώληση και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δικαιωμάτων ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ και άλλους ενεργειακούς πόρους

-Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο σκοπός της εταιρείας συμπληρώνεται με την επισήμανση ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να αναπτυχθούν από τη νέα εταιρεία θα μπορούν να εγκαθίστανται στη στεριά, να είναι υπεράκτιοι (offshore) ή πλωτοί.

Η συμμαχία με τους Σουηδούς

Κάτι το οποίο ενδεχομένως εξηγεί τη δυναμική της «Ιδέα Φως» είναι το γεγονός ότι, όπως αποκαλύπτει το newmoney, πριν λίγους μήνες υπήρξε ένα σημαντικό deal με τον σουηδικό ισχυρό όμιλο ΑΠΕ OX2.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά στην εταιρεία «Ιδέα Φως 2». Η εταιρεία συστάθηκε στις 16 Μαρτίου 2021, με τους ίδιους επικεφαλής, ωστόσο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 22 Φεβρουαρίου 2022, εκλέχθηκε νέο Μονομελές Όργανο Διοίκησης, με την θέση του Συμβούλου-Διαχειριστή να αναλαμβάνει ο Paul Stormoen, CEO της OX2.

Και τούτο καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η εταιρεία «OX2 Holding New Markets AB», με έδρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, απέκτησε το 100% των μετοχών της. Μάλιστα, στις 22 Φεβρουαρίου 2022 αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Ιδέα Φως 2» κατά 2.499.440 ευρώ.

Paul Stormoen, CEO της OX2

Η είσοδος στην ελληνική αγορά

Ο σουηδικός όμιλος ανακοίνωσε επίσημα την είσοδό του στην ελληνική αγορά τον Μάρτιο του 2022. Όπως αναφερόταν τότε, η OX2 απέκτησε δύο χαρτοφυλάκια αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα από τοπικούς κατασκευαστές, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 500MW, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως το «επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή της επέκταση».

Τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και σε διάφορες περιοχές, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Όπως δήλωσε ο Mehmet Energin, επικεφαλής στρατηγικής στην OX2, τα έργα βρίσκονται σε «πρώιμη έως μεσαία φάση», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγάλο αντίκτυπο σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος τόνισε ότι «θεωρούμε την Ελλάδα μια πολύ ελκυστική αγορά».

Από την πλευρά του ο CEO Paul Stormoen επισήμανε ότι «η χώρα διαθέτει ισχυρούς πόρους και υψηλές φιλοδοξίες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ προβλέπεται να εγκαταστήσει περισσότερα από 5 GW ηλιακής ενέργειας και περισσότερα από 3 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030. Η OX2 μπορεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ελκυστικών για τους επενδυτές».

Ο σουηδικός όμιλος αναζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του στη χώρα μας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του, πέραν των κλασικών φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων, στα υπεράκτια αιολικά, την αποθήκευση και το υδρογόνο.

Η OX2 αναπτύσσει, κατασκευάζει και πωλεί χερσαία και υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Υπολογίζεται ότι από την ίδρυσή της το 2004 έχει αναπτύξει έργα άνω των 2,5 GW. Παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης αιολικών και ηλιακών πάρκων μετά την ολοκλήρωσή τους.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στην ανάπτυξη έργων που βασίζονται σε άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το υδρογόνο και η αποθήκευση ενέργειας, ενώ διαθέτει παρουσία σε δέκα ευρωπαϊκές αγορές και συγκεκριμένα στη Σουηδία, την Νορβηγία, την Φινλανδία, την Λιθουανία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και πλέον στην Ελλάδα.