Κίνητρο για καλύτερο επιμερισμό της ζήτησης ενέργειας και την ομαλότερη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος αναμένεται να δημιουργήσει ο δυναμικός τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας που θα ξεκινήσει φέτος με τα πορτοκαλί τιμολόγια.

Το πορτοκαλί δυναμικό τιμολόγιο δίνει τη δυνατότητα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει (ή συχνά μηδενίζεται), να ισχύουν αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές καταναλωτή ενώ τις ώρες αιχμής (π.χ. τα απογεύματα όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμο προς επιλογή το πορτοκαλί τιμολόγιο, καθώς δεν υπάρχει ακόμη η υποδομή αυτή. Για να μπορεί κάποιος να επιλέξει το πορτοκαλί τιμολόγιο θα πρέπει να διαθέτει στην κατοικία του «έξυπνο μετρητή», δηλαδή έναν μετρητή που να έχει τη δυνατότητα να στέλνει τις ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τιμολογείται αναλόγως.

Η εφαρμογή των πορτοκαλί τιμολογίων απαιτεί την παρουσία του έξυπνου μετρητή. Έχουν εγκατασταθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αλλά ακόμη δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα ώστε να παρουσιαστούν τα πορτοκαλί τιμολόγια στην αγορά. Πάντως είναι θέμα χρόνου ενώ σε άλλες ευρωπαΪκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιου είδους τιμολογιακές λογικές.

Η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλωντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στα πορτοκαλί τιμολόγια και πώς μπορούν να αμβλύνουν το κρίσιμο θέμα των περικοπών, που σήμερα είναι απαραίτητες για να προστατευτεί αφενός η ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου η ισότητα των παραγωγών.

Κάποτε η χώρα κινδύνευε το καλοκαίρι με black out λόγω αδυναμίας της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση. Σήμερα, όμως, είμαστε στο άλλο άκρο, αφού έχουμε καταφέρει να μην έχουμε έλλειψη, αλλά υπερπροσφορά ενέργειας, εξήγησε η ίδια.

Σήμερα ασκείται πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν η ζήτηση είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, και αποτελεί απειλή σε μέρες με χαμηλά φορτία.

Μέσω των πορτοκαλί-δυναμικών τιμολογίων θα δοθούν κίνητρα ώστε η κατανάλωση να αυξάνεται τις ώρες της μεγάλης παραγωγής ενέργειας και από την άλλη λύση μέσω της αποθήκευσης να μεταφερθεί η πλεονάζουσα παραγωγή από το μεσημέρι το απόγευμα και το βράδυ. «Μέσα στους επόμενους 18 μήνες τα έργα μπαταριών από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν», ανέφερε η υφυπουργός.Ταυτόχρονα, σημείωσε, πως ο ΑΔΜΗΕ κάνει κινήσεις περιορισμού παραγωγής ΑΠΕ όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα όσα ορίζονται στον κώδικα διαχείρισης δικτύου.

«Κανείς δεν θέλει να κάνει κακό στους παραγωγούς ΑΠΕ. Έχουμε αποδείξει το σεβασμό προς αυτούς τους ανθρώπους γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής επιτυχίας ανάπτυξης των ΑΠΕ», επισήμανε η κα Σδούκου. Η ίδια πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των περικοπών το αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Πρόσφατα στην ένωση Eurelectric ειπώθηκε ότι οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν το 30-35% ως το τέλος της δεκαετίας και για να μεγιστοποιηθεί η πράσινη παραγωγή θα χρειαστεί να αυξηθεί η αποθήκευση στο τετραπλάσιο από 51 σε 191 γιγαβάτ.

Τα δίκτυα

Το ζήτημα συνδέεται και με άλλα τεχνικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση των δικτύων. Προς την κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στο υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αναμένεται το πόρισμα, καθώς έχει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό.

Επίσης, η κα Σδούκου δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα των περικοπών τίθεται και θέμα ισότητας: «Πριν λίγες εβδομάδες ψηφίσαμε το νόμο όπου προβλέπεται η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών. Εκεί όπου τεχνικά δεν μπορεί ο διαχειριστής να περικόψει, πρέπει να επιβληθούν χρεώσεις», σχολίασε.

«Με αυτό το νόμο εισαγάγαμε και προβλέψεις για υποχρεωτική εγκατάσταση τηλεεποπτείας και ελέγχου στους σταθμούς άνω των 400 κιλοβάτ για να μπορεί να δίνει εντολή ο διαχειριστής να κόβει την παραγωγή. Το σημαντικό είναι να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, όμως βάζουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε να μπορεί το τεχνικά αναγκαίο μέτρο των περικοπών να εφαρμόζεται με μεγαλύτερη φειδώ, με δικαιοσύνη για να μην αδικούνται ορισμένοι παραγωγοί», πρόσθεσε.

Η υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι να μην επηρεάζεται η οικονομική βιωσιμότητα των έργων. «Εξορθολογίζουμε τη διαδικασία για να ανασχέσουμε τις συνέπειες στο μέτρο του εφικτού»..

Διαβάστε ακόμη

Εξοχικά: Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές (πίνακες)

Κώστας Καραφωτάκης – Τάκης Πέρκιζας: Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΕΨΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ