Με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι εξελίξεις γύρω από την κατασκευή της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας των 840 MW της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης». Προς αυτή την κατεύθυνση καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης με την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί δύο νέες παράμετροι στο όλο σκηνικό. Η μία έχει τυπικό χαρακτήρα, καθώς αφορά την αποτύπωση και οριστικοποίηση των αλλαγών στην άδεια της εταιρείας. Έτσι, στις 2 Ιουνίου η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ αίτηση τροποποίησης, σύμφωνα με τον Άρθρο 132Β του ν.4001/2011, λόγω αλλαγής της επωνυμίας της εταιρείας και αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης ως εξής:

-Από «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» σε «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Ανώνυμη Εταιρεία».

-Όσον αφορά τη νέα μετοχική σύνθεση που είναι:

1. ΔΕΗ Α.Ε. με ποσοστό 51%
2. ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29%
3. Damco Energy Α.Ε. με ποσοστό 20%

Η ΑΜΚ των 31,86 εκατ.

Η δεύτερη και πιο ουσιαστική παράμετρος έχει να κάνει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως συνέχεια της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 15.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη.

Στη συνέχεια, κατόπιν απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 26.8.2022, αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ, με μετρητά και με την έκδοση 10.000 νέων μετοχών.

Μετά την συμφωνία για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) από τη ΔΕΗ και την είσοδο της ΔΕΠΑ Εμπορίας (με 29%), έγινε η δεύτερη και μεγαλύτερη ΑΜΚ.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 14 Ιουνίου 2023, αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 31,86 εκατ. ευρώ, με μετρητά, και με την έκδοση 318.600 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία.

Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» ανέρχεται σε 34,36 εκατ. ευρώ, καταβεβλημένο ολοσχερώς και διαιρείται σε 343.600 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας εκατό ευρώ 100 η κάθε μία. Όπως είναι ευνόητο, η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας είναι καθοριστική για την υλοποίηση του έργου.

Τα πρόσωπα και η νέα μονάδα

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. καθώς αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου ο Χρ. Κοπελούζος και αντικαταστάθηκε ως μέλος από τον Ιωάννη Καρύδα, ανώτερο στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου, ενώ τη θέση του Προέδρου κατέλαβε ο επίσης προερχόμενος από τον ίδιο Όμιλο, Ιωάννης Αράπογλου. Θέση Αντιπροέδρου κατέχει ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (της ΔΕΠΑ) και Διευθύνοντος Συμβούλου ο (προερχόμενος από τη ΔΕΗ) τον Σωτήρης Χατζημιχαήλ.

Θέσεις μελών του Δ.Σ. κατέχουν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, καθώς και οι Φώτης Μακρυλέας, Περικλής Στρατηγόπουλος, Νικήτας Δημόπουλος και Δημήτρης Ταμβάκης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η νέα μονάδα ισχύος 840 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2025, θα περιλαμβάνει τεχνικό εξοπλισμό της General Electric, ενώ θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο (στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), όπου διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα έχει συντελεστή απόδοσης 63%, αλλά και δυνατότητα για καύση υδρογόνου έως και 50%.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Νέου τύπου φοροέλεγχοι για έξτρα έσοδα και παροχές