όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ακόμη και την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη νεοσύστατη ΙNKAT Energy, οργανώνει την στρατηγική της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Intrakat.

H νέα 100% θυγατρική του ομίλου, η οποία αποτελεί τη μετεξέλιξη παλαιότερης εταιρείας είναι ο νέος επιχειρηματικός βραχίονας της Intrakat, ο οποίος χθες ανακοίνωσε συμφωνία joint venture για τα υπεράκτια αιολικά με την Βελγική εταιρία Parkwind για έργα ισχύος 2GW που θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

Εξηγώντας τη στρατηγική του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Σουρέτης και ο νέος μέτοχος του ομίλου Λουκάς Λαζαράκης, επιβεβαίωσαν χθες τις συζητήσεις για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Η Intrakat δήλωσε ο κ. Σουρέτης θα λειτουργεί στην αγορά ως developer στον τομέα των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας έργα που στη συνέχεια θα πουλάει σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο στόχος, όπως αναφέρθηκε είναι η εταιρεία να διακρατήσει ένα κομμάτι των έργων αυτών που θα τις επιτρέψουν αυξημένες ταμειακές ροές. Τα υπόλοιπα θα τα μεταβιβάζει.

Για να αναπτυχθεί το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια που η εταιρεία επιδιώκει να εξασφαλίσει μέσω της εκχώρησης πλειοψηφικού ή στρατηγικού ποσοστού σε τρίτο μέτοχο.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι συζητήσεις γίνονται με την BC Partners. Χθες οι πληροφορίες αυτές δεν διαψεύστηκαν ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία.

Τα στελέχη της εταιρείας επισήμαναν πάντως ότι είναι μια περίοδος που οι συζητήσεις και οι επαφές με επενδυτικά funds κορυφώνονται, με την πράσινη ενέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία έχει ενισχύσει τους τελευταίους μήνες την ρευστότητα της, μέσω της αύξησης κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ και ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. με Πειραιώς και Εθνική.

Τα κεφάλαια αυτά συμβάλουν στη ρευστότητα που απαιτείται για να τρέξουν κάποια έργα αλλά η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια άνω του μισό δισ. Ευρώ.

Φουλ σε αιολικά, ηλιακά και αποθήκευση

Ο κ. Λαζαράκης στο περιθώριο της συμφωνίας με τους Βέλγους ανέφερε ότι η Intrakat έχει υπό κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 100 MW τα οποία έχουν ταρίφες από διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ επιπλέον αιολικά δυναμικότητας επίσης 100 MW έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης και η κατασκευή τους θα αρχίσει σταδιακά από τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 500 MW, για τα οποία έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και ωριμάζουν σταδιακά. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της επίσης ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 350 MW ενώ έχει επεκταθεί και στα έργα αποθήκευσης συνολικής δυναμικότητας 700 MW. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και μονάδα 500 MW στη Βοιωτία. Ο κ. Λαζαράκης, δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη του έτους η εταιρεία θα έχει περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε η διοίκηση της Intrakat και στα χαρακτηριστικά αλλά και στα εμπόδια που βάζει στην αγορά η υπερθέρμανση των ΑΠΕ.

Ο κ. Σουρέτης επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που συζητείται αυτές τις μέρες στην βουλή μπορεί να λύσει τις δυσκολίες στο αδειοδοτικό σκέλος, τόνισε όμως την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δυσαρμονία που δημιουργείται από την καθυστέρηση στην αναβάθμιση των δικτύων και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ώστε να διοχετεύεται ενέργεια και στο εξωτερικό.

Η πολιτεία πρόσθεσε οφείλει να ασκήσει και ουσιαστικό έλεγχο στις κρατικές υπηρεσίες ώστε μία περιφέρεια της χώρας να μη ζητάει διαφορετικά δικαιολογητικά από μια άλλη για αντίστοιχη επένδυση.

Σε ότι αφορά την περίφημη αγορά των διμερών συμβολαίων (PPA’s), η Intrakat βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους καταναλωτές με στόχο να συνάψει το πρώτο της συμβόλαιο προς τα τέλη του έτους (100 MW).

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ιntrakat

H Parkwind, με την οποία συμμαχεί η Intrakat έχει ήδη σε λειτουργία τέσσερα θαλάσσια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 771 MW στo Βέλγιο ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζει ένα ακόμα θαλάσσιο αιολικό στην Γερμανία.

Η εταιρεία σχεδιάζει δύο αντίστοιχα έργα στην Ιρλανδία ενώ έχει υπογράψει και συμφωνία συνεργασίας για επέκταση στη Νορβηγία.

Η συμφωνία με την Intrakat, όπου οι δύο εταίροι θα κατέχουν από 50%, είναι η πρώτη που υπογράφουν στην περιοχή της Μεσογείου. Η διοίκηση της Parkwind που βρέθηκε χθες στην Αθήνα ενώπιον Ελλήνων δημοσιογράφων δήλωσε ότι η ελληνική αγορά έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πως παρακολουθεί με προσοχή τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Τη βελγική εταιρεία ελέγχει η οικογένεια Colruyt που επενδύει σε διάφορους τομείς μέσω δύο funds (Galateia και Naiades) ενώ διαθέτει και άλλη μια εταιρεία που επενδύει στην αιολική ενέργεια, την Virya Energy. Πέρσι ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 10 δις, ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Parkwind, στοίχημα για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών στην χώρα μας είναι είναι η έγκαιρη υλοποίηση των δικτύων και η δημιουργία των κατάλληλων λιμενικών υποδομών.

Όπως επισήμαναν, τη δική τους χώρα ευνόησε το γεγονός ότι υπήρχαν αυτές οι υποδομές τόσο στο Βέλγιο όσο και σε γειτονικά κράτη, όπως η Ολλανδία, Η Ελλάδα, είπαν μπορεί να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του ευρωπαϊκού Βορρά στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών και να προχωρήσει ταχύτερα τις σχετικές επενδύσεις που στο Βέλγιο χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια για να ξεκινήσουν.

Διαβάστε ακόμη:

Fuel Pass 2: Ποιοι θα εισπράξουν περισσότερα, ποιοι το χάνουν και πώς το «σώζουν»

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 3,6% για την Ελλάδα – Ζητά στοχευμένα μέτρα στήριξης

Intrakat: Συζητήσεις ακόμη και για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στις ΑΠΕ