Μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία, ενόψει της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα. Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα σε ψηφιακή εκδήλωση του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Όπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής για το Fit for 55 προωθεί την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών με τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων, αλλά και την εισαγωγή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα, μέτρα που θα δημιουργήσουν σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις η οποία κλιμακώνεται από 197 εκατ. ευρώ το 2023 στο 1,1-1,3 δισ. το 2035, με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και την απασχόληση.

Η επίπτωση στο ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί στα 1,95 δισ. στην περίπτωση κατάργησης της αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών, ενώ στο ακραίο σενάριο της πλήρους απώλειας των εξαγωγών σε τρίτες χώρες λόγω διαρροής άνθρακα η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ήταν της τάξης των 5,1 δις ευρώ (2,6% του ΑΕΠ).

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στις πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ότι «ζούμε πλέον σε έναν νέο κόσμο». Επισήμανε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση, παρά τις προκλήσεις, παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση, την οποία, όπως είπε πρέπει να επιταχύνουμε με ρεαλιστικούς όρους, αλλά και στο όραμα για μια βιομηχανία «ισχυρή και ανταγωνιστική», παράλληλα όμως, στην αιχμή της καινοτομίας ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων άνω των 2 δις ευρώ, που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και στα νέα μέτρα και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση στην Ε.Ε. ενώ υπογράμμισε τα κίνητρα για φθηνή “πράσινη” ενέργεια στη βιομηχανία και την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ με νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση της διάρκειας της διαδικασίας, από 5 χρόνια σε 14 μήνες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισορροπημένη, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη τόσο την κλιματική επίδοση όσο και την οικονομική ανάπτυξη. “Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει γείτονες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν την ίδια ευαισθησία σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη και αυτό στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν”, σημείωσε.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σημείωσε ότι “με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) και την πρόταση για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας. Είναι θετικό ότι στο ETS συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι και η ναυτιλία. Το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία και η Ένωση καλείται να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία, δίχως να ρισκάρει την ανταγωνιστικότητά της. Για το σκοπό αυτό, ο “ξαφνικός θάνατος” των δωρεάν δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι αποδεκτός. Θα κινδυνεύσουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και θα υπονομευθεί η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε ότι “η δημιουργία ενός μηχανισμού άνθρακα στα σύνορα της Ένωσης θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την νομιμότητα της, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία των θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας της. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία που δημιουργείται με τη σύνδεση μεταξύ της πραγματικής προστασίας του κλίματος, της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και του ντάμπινγκ για το κλίμα, και της βιομηχανικής καινοτομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η δυναμική μπορεί να συμβάλει στην επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας του αύριο”.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ακόμη ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ και ο Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας  Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δραστικές παρεμβάσεις για να μπει «φρένο» στο ράλι του φυσικού αερίου

Οι ρωσικές περιπέτειες της οικογένειας Δαυίδ (Upd)

Ασφαλιστική ικανότητα: Νέες διευκρινίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από τον e-ΕΦΚΑ