Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Επενδυτικό τσουνάμι ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων και αστικών αναπλάσεων με πόρους €875 εκατ.

  • Μαριάννα Τζάννε


Έρχονται μεγάλες παρεμβάσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, δίκτυα έξυπνων πόλεων που θα μειώσουν κατά 30% τους ρύπους ως το 2030

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακού εκσυγχρονισμού δημόσιων κτιρίων και αστικών αναπλάσεων που έχει υλοποιηθεί ποτέ και υπολογίζεται να εξοικονομήσει 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, ξεκινούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η συμφωνία χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ, που υπογράφτηκε χθες προβλέπει έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» αξίας 500 εκατ. από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν 375 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσα από ένα 25ετές δάνειο θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στον τομέα των βιώσιμων αστικών επενδύσεων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για δράσεις που θα υποστηρίξουν προγράμματα για τη βελτίωση των παροχών ύδατος και επεξεργασίας λυμάτων, τη διαχείριση των αποβλήτων, την οδική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, προγράμματα έξυπνων πόλεων, προστασίας από πλημμύρες και σεισμούς στα σχολεία και βελτίωσης των μέτρων δημόσιας υγείας κατά της COVID-19.

Στον κτιριακό τομέα, οι παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και κτίρια φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με στόχο  τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων που αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές παρεμβάσεις και του ΕΣΕΚ.

Οι νέες επενδύσεις θα βελτιώσουν τη μόνωση, θα αντικαταστήσουν τον ξεπερασμένο εξοπλισμό θέρμανσης και ψύξης και θα αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα δημόσια κτίρια και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σήμερα, ο τομέας των κτιρίων αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και θεωρείται λόγω παλαιότητας των κατασκευών ένας από τους πιο ενεργοβόρους τομείς.

Μέσω της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, θα στηριχθεί η εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030 που θα συμβάλλουν στην μείωση των ρύπων κατά 30% την επόμενη δεκαετία.

Πέρσι η τράπεζα κατέγραψε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας που υπολογίζονται σε πάνω από 2,8 δισ. ευρώ, το 44% των οποίων κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρθηκε χθες από τον επικεφαλής της ΕΤΕΤπ κ. Werner Hoyer, η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 875 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε τοπικά έργα με υψηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον  τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος ενεργειακής απόδοσης Ηλέκτρα και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων Αντώνης Τρίτσης. Όπως είπε, οι νέες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης και αστικές επενδύσεις στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα.

Απόρρητο Απόρρητο