«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε το ΥΠΕΝ στο σχέδιο για αιολικό έργο συνολικής ισχύος 239,6 MW σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, με βάση απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ απορρίφθηκε το αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος επτά Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση «ΑΥΓΟ» Δ.Ε Πινδέων ισχύος 52 MW, στη θέση «ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥΝΗ» Δ.Ε Πινδέων ισχύος 29,4 MW, στη θέση «ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΥΚΙΑ» Δ.Ε Πινδέων ισχύος 28 MW, στη θέση «ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ» Δ.Ε Πινδέων ισχύος 42 MW, στη θέση «ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ-ΝΤΑΛΑΜΗΤΡΟΥ» Δ.Ε Πινδέων ισχύος 33,6 MW, στη θέση «ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΥΚΙΑ» Δ.Ε Πινδέων -Αργιθέας ισχύος 29,4 MW, στη θέση «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΝ» Δ.Ε. Πινδέων – Αργιθέας ισχύος 25,2MW, και των συνοδών τους έργων που χωροθετούνται στο Δήμο Πύλης – Αργιθέας των Π.Ε. Τρίκαλων – Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Το έργο προωθούσε η εταιρεία Enercoplan Investments και της απόρριψης προηγήθηκαν πλούσιες διεργασίες και διαβουλεύσεις, με την διαδοχική ανάρτηση της ΜΠΕ, την απόσυρσή της και την ανάρτηση της ξανά με συμπληρωματικά στοιχεία και αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εν λόγω απόφαση λαμβάνονται υπόψη άνω των 80 σχετικών εγγράφων και ενεργειών. Μεταξύ αυτών και οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που στην πλειονότητά τους ήταν αρνητικές.

Τελικά η εταιρεία στις 20 Φεβρουαρίου 2023 υπέβαλε αίτηση προς την ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ, η οποία περιλάμβανε τεχνικό υπόμνημα με τον επανασχεδιασμό ορισμένων πλατειών των ανεμογεννητριών του έργου με στόχο τη μείωση της επιφάνειας επέμβασης και των χωματισμών, ζητώντας την επανεξέταση των γνωμοδοτήσεων ορισμένων υπηρεσιών.

Οι λόγοι απόρριψης

Και πάλι όμως, οι αντιρρήσεις δεν κάμφθηκαν. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «αξιολογείται αρμοδίως αρνητικά η υποβληθείσα ΕΟΑ, βάσει της οποίας διενεργείται η απαιτούμενη από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ δέουσα εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου ή δραστηριότητας, διότι δεν αποτιμώνται ορθώς οι επιπτώσεις των έργων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επιπρόσθετα, από τις ουσιώδεις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων επί της υλοποίησης του προτεινόμενου έργου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας και πανίδας ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και ότι δεν θα οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας. Συνεπώς, εκτιμάται δεόντως πως η υποβληθείσα ΕΟΑ δεν εξασφαλίζει την ακεραιότητα των συγκεκριμένων προστατευόμενων περιοχών και ειδών χαρακτηρισμού αυτών και, επιπλέον, πως τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οικοσυστήματος».

Περαιτέρω ελήφθη ιδιαίτερα υπόψη ότι το γεγονός ότι από την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, «η οποία δεν διαφοροποιείται από τις απόψεις των αρμόδιων περιφερειακών δασικών υπηρεσιών και παρόλο του γενικώς επιτρεπτού της κατηγορίας της εν λόγω επέμβασης βάσει της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας, εκφράζονται επιφυλάξεις για την υλοποίηση του έργου, αναφορικά με το μεγάλο εύρος της οδοποιίας, σε υψόμετρα με έντονες κλίσεις, ενώ οι μεγάλες επιφάνειες επέμβασης σε υψηλά παραγωγικά δάση πιθανώς να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία και οι νέοι δρόμοι να επιφέρουν κατακερματισμό των διαχειριζόμενων δασών».

Ακόμη πιθανολογούνται ως σημαντικές οι επιπτώσεις στην πανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής, εξαιτίας της εκτεταμένης διατάραξης των βιοτόπων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι προκύπτει μεγάλος όγκος εκσκαφών και δεν μελετάται επαρκώς η απόθεση της περίσσειας αυτών, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος τροποποίησης των υδρολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος βροχής, το υψόμετρο και τις ιδιαίτερα έντονες κλίσεις που απαντώνται εκεί.

Τέλος γίνεται λόγος ότι «εξαιτίας των πιθανών σωρευτικών επιπτώσεων επί των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, τίθεται θέμα ακεραιότητας των δασικών οικοσυστημάτων που ενδεχομένως να ανακύψει από την ανάπτυξη του έργου».

Με βάση τα παραπάνω το ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα,τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, ακόμη και μετά την επιβολή μέτρων και όρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων του στο περιβάλλον».

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Εnel Ρουμανίας

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η φόρτιση και η συγγνώμη, τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό και το σφυρί στο ράντσο Κοντομηνά

Απόστολος Βακάκης – Jumbo: Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ – Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο