Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγές ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου και των ανανεώσιμων αερίων θα συζητηθούν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί αύριο 11 και μεθαύριο 12 1ουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο συμβούλιο υπουργών που πραγματοποιείται υπό την Ισπανική Προεδρεία στο Βαγιοδολίδ της Ισπανίας, στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης συνοδεία της υφυπουργού Ενέργειας κ.  Αλεξάνδρας Σδούκου και του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος κ.  Πέτρου Βαρελίδη.

Στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα συζητηθούν οι προκλήσεις για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ψηφιοποιημένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, εξετάζοντας μια σειρά από κομβικής σημασίας ζητήματα της αγοράς όπως είναι οι διασυνδέσεις, η διαχείριση της ζήτησης και η αποθήκευση.

Κατά την Κομισιόν η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρώπη να εξασφαλίσει σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές αλλά και να μεταβεί σε καθαρές μορφές ενέργειας, ευνοώντας τη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων τεχνολογιών και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις αναδυόμενες, όπως η αποθήκευση που θα την βοηθήσουν να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες.

Οι υπουργοί θα ασχοληθούν επίσης με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και θα πιέσουν για την έγκριση του έκτου καταλόγου Ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος. Στο συμβούλιο θα συζητηθούν και οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της ΕΕ ενόψει του χειμώνα 2023-2024 αλλά και οι νομοθετικές προτάσεις που περιέχονται στο πακέτο Fit for 55 σχετικά με την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση και τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς για το υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια.

To άτυπο συμβούλιο διεξάγεται λίγες εβδομάδες μετά την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 19 Ιουνίου στην οποία είχε παραστεί ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος. Τότε  είχαν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της ΕΕ η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός μηχανισμού προστασίας των καταναλωτών σε περίπτωση κλιμάκωσης των τιμών ενέργειας το επόμενο διάστημα και η αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου που αποτελούσαν πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Στρατηγικές πρώτες ύλες

Για να επιταχυνθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει και να διαφοροποιήσει σημαντικά και τον εφοδιασμό της σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act), ενισχύοντας την κυκλικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.

Ως εκ τούτου, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στο Βαγιαδολίδ θα συζητήσει έναν ευρωπαϊκό νόμο  περί κρίσιμων πρώτων υλών  και έναν ευρωπαϊκό νόμο Net Zero Industry, με σκοπό την δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό εφοδιασμό αυτών των πρώτων υλών.

Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Προβλέπει απλούστερη διαδικασία αδειοδότησης για έργα ζωτικής σημασίας πρώτων υλών, παρακολούθηση για τον μετριασμό πιθανών κινδύνων εφοδιασμού, αυξημένη ανακύκλωση και διαφοροποίηση των εισαγωγών.

Η ισπανική προεδρία θα προωθήσει επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου ώστε να επιταχύνει τη δημιουργία της νέας αγοράς, διασφαλίζοντας επενδύσεις και ευκαιρίες για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Στο Συμβούλιο Υπουργών θα τεθούν επί τάπητος και τα ζητήματα της βιοποικιλότητας, του εδάφους και το νερού καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη πρόληψη και ο έλεγχος της ρύπανσης αλλά και η μετάβαση προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, με προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων.

Κατά συνέπεια, η νέα οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας θα πρέπει να διασφαλίζει ότι έως το 2030, όλες οι συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ θα είναι επαναχρησιμοποιούμενες ή ανακυκλώσιμες με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη

«Ηρακλής ΙΙΙ» και στο βάθος ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Ο Μητσοτάκης «κοιτάει» τους ακτοπλόους, ο Παππάς… τοποθετείται στον ΣΥΡΙΖΑ, η επίδοση κατασχέσεως στον κυρ Παντελή και η μεγάλη μέρα της Attica Group 

Τεκμήρια: Οριστικό τέλος για 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενους το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ