Απόβαση για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα παγωμένα νερά της Νορβηγίας κάνουν οι Έλληνες επενδυτές της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εγκατάσταση 2 GW έργων έως το 2030 και τον εξαπλασιασμό της ισχύος έως το 2050.

Την σκανδιναβική χώρα επισκέφτηκε, τις προηγούμενες μέρες πολυμελής ελληνική  αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΑΠ κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, στην οποία συμμετείχαν, η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ και εταιρείες όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες,  η Helleniq Energy Renewables, η MORE του ομίλου Motor Oil και  η Rokas Iberdrola. Παρούσες ήταν επίσης η ETME (διαθέτει τεχνολογία για συγκέντρωση ανεμολογικών δεδομένων), η Faria Renewables, η  iWind  Renewables, η Watson Farley & Williams, η FLOATMAST LTD.

Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα εποικοδομητικό διήμερο κατά το οποίο οι εταιρείες έκαναν συναντήσεις με νορβηγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην  ανάπτυξη  θαλάσσιων αιολικών πάρκων, στην πιστοποίηση, ως νομικοί σύμβουλοι κλπ.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν επίσης επαφές με  εκπροσώπους του Νορβηγικού Υπουργείου Ενέργειας και στελέχη της Αρχής της χώρας για τη διαχείριση των υπεράκτιων πάρκων (NVE).

Αντίστοιχη αποστολή είχαν πραγματοποιήσει και οι Νορβηγοί, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα τον  περασμένο Νοέμβριο σε ημερίδα για την εφοδιαστική αλυσίδα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι Νορβηγοί ήταν από τους πρώτους που είχαν ενδιαφερθεί για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας όταν το 2018 η Equinor είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα, χωρίς επί του παρόντος να έχει επιδείξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας.

Τους τελευταίους μήνες που η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εντατικοποιεί την προετοιμασία για τα υπεράκτια αιολικά, οι διμερείς επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αυξήσει την παρουσία του στην Ελλάδα και το cluster Norwegian Offshore Wind (ΝΟW),  εκπρόσωποί του οποίου έχουν αρκετές φορές επισκεφθεί τη χώρα μας και έχουν διενεργήσει ραντεβού και συζητήσεις  με εκπροσώπους και φορείς της εγχώριας αγοράς αιολικής ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, βολιδοσκοπώντας μάλιστα και το ενδιαφέρον πιθανών συνεργασιών για την κατασκευή ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.

Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση μέσω της ΕΔΕΥΕΠ, οργανώνει τις δομές και τους μηχανισμούς για την ανάθεση όλων εκείνων των μελετών (ανεμολογικών, βυθομετρικών κ.α) προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρώτη φουρνιά έργων. Επιπλέον, όμως κύριο μέλημα της κρατικής εταιρείας είναι να κατευνάσει τις τοπικές κοινωνίες από τις αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται για τις ανεμογεννήτριες μέσα στην θάλασσα, μέσα από επαφές και συναντήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, ξεκινάει νέος γύρος διαβούλευσης με υποψήφιους επενδυτές για να εντοπιστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος ενώ θα  ακολουθήσει  νέος κύκλος τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΘΟ: «Τελεσίγραφο» για αναβάθμιση POS και ταμειακών έως 29 Φεβρουαρίου

Οι αγρότες (και η υπομονή του Μ), τα μούτρα του Νίκου Α, οι μπίζνες στη Σερβία, το Valentine’s Day του Μεγάλου, τα μαϊμούδια οι Χούθι και ο Βακάκης

Πώς Κίνα και Ρωσία επηρεάζουν τις ναυλαγορές φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ