Οι γεωπολιτικές και οικονομικές  εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίες και επηρεάζουν την ναυτιλιακή  βιομηχανία. Το ΔΝΤ δίνει  καλύτερες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,1% για το 2024 και χαλάρωση του πληθωρισμού.

Οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν επηρεάσει σημαντικά το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου. Για παράδειγμα, η Ινδία, σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού αργού πετρελαίου Sokol τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έλαβε σχεδόν καθόλου φορτία τους τελευταίους δύο μήνες, αντικαθιστώντας τη Ρωσία με το Ιράκ ως πηγή. Αρα μειώνεται η απόσταση και η τιμή των ναύλων που πρέπει να καλύψει ένα δεξαμενόπλοιο  για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Ινδία.

Η κινεζική αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της δικαστικής απόφασης να προχωρήσει σε εκκαθάριση ο   υπερχρεωμένος κατασκευαστικός κολοσσός,  China Evergrande Group. Real estate που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας ναυτιλίας. Η  ζήτηση αλουμινίου και χαλκού από τον τομέα των ακινήτων αναμένεται να μειωθεί το 2024 άρα και το μεταφορικό έργο των φορτηγών πλοίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:  

«1.Παρά τα υψηλά επιτόκια ρεκόρ, η ΕΚΤ, η Fed και η BoE άφησαν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια. Αν και κανείς δεν προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις, η μείωση των επιτοκίων σύντομα παραμένει απίθανη λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, το ΔΝΤ προσφέρει καλύτερες προοπτικές, αυξάνοντας την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 σε 3,1% λόγω των ενδείξεων για χαλάρωση του πληθωρισμού. Η θετική αυτή αναθεώρηση αντανακλά την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού σε πολλές περιοχές, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

2. Το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική επέκταση της Ρωσίας το 2024, λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, ξεπερνώντας το 1,1% που είχε προβλεφθεί τον Οκτώβριο και ελαφρώς κάτω από το 3% που εκτιμάται για το 2023. Αυτή η αναθεώρηση κατά 1,5% προς τα πάνω αποτελεί τη μεγαλύτερη αναβάθμιση για οποιαδήποτε οικονομία στην επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του ΔΝΤ. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων και την ακρίβεια των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν επηρεάσει σημαντικά το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου. Για παράδειγμα, η Ινδία, σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού αργού πετρελαίου Sokol τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έλαβε σχεδόν καθόλου φορτία τους τελευταίους δύο μήνες, αντικαθιστώντας τη Ρωσία με το Ιράκ ως κύρια πηγή. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κυρώσεις και οι εξωτερικοί παράγοντες ενδέχεται να εμποδίζουν την αναμενόμενη οικονομική ώθηση από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες.

3. Η κινεζική αγορά ακινήτων, που αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της κατανάλωσης εμπορευμάτων, αντιμετώπισε ένα ακόμη πλήγμα την περασμένη εβδομάδα. Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την υπερχρεωμένη China Evergrande Group, έναν μεγάλο κατασκευαστή, να προχωρήσει σε εκκαθάριση. Ειδικότερα, πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία της Evergrande είναι προπωλημένα σπίτια στην ηπειρωτική Κίνα που παραμένουν ημιτελή. Ενώ ο πλήρης αντίκτυπος της κατάστασης της Evergrande ξεδιπλώνεται, η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και παράδοση των προπωλημένων κατοικιών για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις σε άλλους κατασκευαστές και την ευρύτερη οικονομία. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για εμπορεύματα.

Ο τομέας των ακινήτων καταναλώνει επί του παρόντος σημαντικό μέρος του χάλυβα, του αλουμινίου και του χαλκού της Κίνας. Το 2024, η ζήτηση χάλυβα από αυτόν τον τομέα εκτιμάται σε 268 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει το 29,5% της συνολικής κατανάλωσης. Ομοίως, ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της ζήτησης αλουμινίου της Κίνας και πάνω από το 20% της ζήτησης χαλκού.

Όσον αφορά τον χάλυβα, η υψηλή παραγωγή της Κίνας, η στασιμότητα της εγχώριας ζήτησης και η ισχυρή κατανάλωση χάλυβα στις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να διατηρήσουν τις εξαγωγές χάλυβα ισχυρές και τις εισαγωγές χαμηλές το 2024. Οι προβλέψεις προβλέπουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν γύρω στους 82 εκατομμύρια τόνους, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο εάν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν.

Ωστόσο, η ζήτηση αλουμινίου και χαλκού από τον τομέα των ακινήτων αναμένεται να μειωθεί το 2024. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις ολοκληρωμένες πωλήσεις κατοικιών έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το 2024. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος συντελεστής της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού το 2023, λόγω της ισχυρής κατανάλωσης στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

4. Σε μια εκπληκτική κίνηση, η Σαουδική Αραβία ακύρωσε το σχέδιό της να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου. Αυτή η σημαντική αντιστροφή πολιτικής προέρχεται από τη Saudi Aramco, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, υπεύθυνο για το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ενέργειας, η Aramco εγκατέλειψε το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση της μέγιστης βιώσιμης παραγωγής του Βασιλείου από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 13 εκατομμύρια bpd έως το 2027».

Διαβάστε ακόμη 

Απ. Βακάκης: Οι ελλιποβαρείς επιχειρηματίες, η αισχροκέρδεια και η …τιμωρία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο Σείριο ο πρώτος υβριδικός σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης με χρήση ηλιακής ενέργειας 

Οι αγρότες (και η υπομονή του Μ), τα μούτρα του Νίκου Α, οι μπίζνες στη Σερβία, το Valentine’s Day του Μεγάλου, τα μαϊμούδια οι Χούθι και ο Βακάκης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ