Ενέργεια

Ήρων: Ανεβάζει τα… bar του ανταγωνισμού στον «γαλάζιο χρυσό»

  • newsroom


Η εταιρεία «εξοπλίζεται» μπροστά στην αλματώδη ανάπτυξη της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου

Έτοιμος να ανεβάσει τα… bar του ανταγωνισμού στο πεδίο του «γαλάζιου χρυσού», όπως αποκαλείται το φυσικό αέριο, εμφανίζεται ο Ήρων.

Η εταιρεία που πρώτη έσπασε το μονοπώλιο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και πρώτη λάνσαρε τα συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και αερίου, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της στρατηγικής της στην πιο «φρέσκια» από τις ενεργειακές αγορές, αυτή της λιανικής του φυσικού αερίου, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε να απελευθερώνεται μόλις το 2018.

Ο όμιλος κινείται σε επίπεδο εισαγωγής ποσοτήτων τόσο μέσω αγωγών, όσο και με τα δικά της φορτία LNG στη Ρεβυθούσα, έχοντας συμφωνίες με ισχυρούς διεθνείς παραγωγούς. Ταυτόχρονα, η βασική μέτοχος ΓΕΚ Τέρνα (όσο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) δίνει το «παρών» στις μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας κ.α.) που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Παράλληλα, σε επίπεδο εμπορίας όλα τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πελατών, καθώς έχει προμηθεύσει πάνω από 55 μεγάλες βιομηχανίες, 450 μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές και 11.000 οικιακούς καταναλωτές.

Στο κομμάτι της βιομηχανίας, ο Ήρων έχει αναδειχθεί ήδη ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής με μερίδιο αγοράς 21% επί των βιομηχανικών καταναλωτών.

Την ίδια ώρα, όμως, ξεδιπλώνει τις κινήσεις για τη λιανική αγορά φυσικού αερίου γενικότερα, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια «κοσμογονία». Και τούτο καθώς προβλέπεται ότι η διείσδυση του καυσίμου στην ελληνική αγορά θα αυξηθεί με αλματώδεις ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 υπήρχαν 500.000 ενεργές συνδέσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% φτάνοντας τις 750.000 έως το 2024, για τις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Παράλληλα, με τα έργα ανάπτυξης και επέκτασης του δικτύου που είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται, τα αμέσως επόμενα χρόνια θα διασυνδεθούν 32 έως 35 νέες περιοχές της χώρας.

Ο Ήρων προσφέρει σήμερα για το φυσικό αέριο προς οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές 8 ανταγωνιστικά εμπορικά προγράμματα (Gas Home Fix, Gas Home Flex, Gas Share Fix, Gas Share Flex, Double Home/Fix, Double Home/Flex, καθώς και τα Gas Business Fix και Gas Business Flex).

Ακόμη, στο πλαίσιο των κινήσεών του στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, καινοτομεί λανσάροντας τα πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες ECO Products, όπως ECO Ηλεκτροκίνηση, ECO Heat για την εγκατάσταση νέων λεβήτων φυσικού αερίου, ECO Roof για τη χρηματοδότηση και εγκατάσταση φωτοβολταικών, ECO Advisor για υπηρεσίες ενεργειακής εξοικονόμησης, καθώς βέβαια και το προνομιακό πρόγραμμα Ε.ΝΑ.

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται και άλλες πρωτοβουλίες, που θα εκδηλωθούν όσο γίνονται βήματα απελευθέρωσης στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, που μέχρι στιγμής εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, όπως η μονοπωλιακή της διάθρωση, ρυθμιστικά εμπόδια που καθηλώνουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, η ανισότητα πρόσβασης στην αγορά, μέχρι και οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση νέων δραστηριοτήτων.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο Ήρων ποντάρει πολλά στην «επόμενη μέρα», που είναι πλέον εξαιρετικά «κοντά».

Απόρρητο Απόρρητο