Ενέργεια & Περιβάλλον

«Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη του 2035»

  • newsroom


Ηλεκτρικά ταξί, τρένα, λέβητες υδρογόνου, καθώς και πολλά άλλα σε αυτό το εικονικό ταξίδι στο μέλλον

Ένα εικονικό ταξίδι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον του 2035. Πώς θα μοιάζει τότε η Ευρώπη; Πόσο θα έχουν αλλάξει τα πράγματα; Μια φανταστική περιγραφή κάνει το Bloomberg επιχειρώντας να δώσει μια «φωτογραφία» της τότε καθημερινότητας.

«Είναι λίγο μετά τις 5 μ.μ., μια Παρασκευή στα τέλη Ιουλίου 2035. Οδηγείς σπίτι από τη δουλειά με το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο. Είναι ήσυχο – περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ λειτουργούν με ήσυχη μπαταρία.

Ήταν μια καλή εβδομάδα. Βρίσκεσαι δύο μήνες σε ένα πρόγραμμα μαθητείας που μαθαίνεις πώς να συντηρείς ανεμογεννήτριες. Τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα για λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στο οποίο κατασκεύαζες εξαρτήματα για κινητήρες εσωτερικής καύσης, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει τα αυτοκίνητα με ορυκτά καύσιμα. Αλλά τώρα έχεις γραφτεί σε ένα πρόγραμμα που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν θέσεις εργασίας σε πράσινες βιομηχανίες.

Αυτό είναι μόνο μια ματιά στο μέλλον, εάν οι πολιτικές που περιέχονται στο πακέτο Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνουν πραγματικότητα. Το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει επένδυση τρισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η πιο ριζοσπαστική αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη δημιουργία του ευρώ και θα θέσει την ήπειρο σε μια πορεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα. Υπάρχουν χρόνια διαπραγματεύσεων μπροστά, με πολιτικούς και στελέχη εταιρειών να εναντιώνονται σε μερικές από τις πιο προοδευτικές προτάσεις. Αλλά εάν το σχέδιο επιτύχει, θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αναδιαμορφώσουν σχεδόν κάθε πτυχή του τρόπου με τον οποίο ζουν, εργάζονται και ταξιδεύουν.

Εκείνη την ημέρα του Ιουλίου, 14 χρόνια από τώρα, ένας πίνακας στον τοίχο στην κάτω αίθουσα ηχεί κάθε φορά που περνάς από την μπροστινή πόρτα. Είναι προγραμματισμένος να σε ενημερώσει πότε έχει ‘σπάσει’ ένα ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από τα κοινοτικά ηλιακά πάνελ που τροφοδοτούν τη γειτονιά σας. Τα ηχητικά σήματα είναι κάτι σύνηθες το καλοκαίρι. Όπως κάθε μέρα, καταχωρείς τον σημερινό αριθμό κιλοβάτ στην εφαρμογή άνθρακα στο τηλέφωνό σου. Τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται στην οθόνη. Τα κατάφερες! Κέρδισες αρκετούς πόντους για ένα κουπόνι των 10 ευρώ.

Μερικά κλικ και το επίτευγμα κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Το τηλέφωνο κατακλύζεται από περισσότερα καλά νέα. Όταν ο ήλιος δεν έλαμπε τόσο όσο νωρίτερα μέσα στο έτος, το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο αναλάμβανε δράση. Το χρησιμοποιείς ως μπαταρία για να αποθηκεύεις ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο πουλάς μετά στο δίκτυο, αν κάποια στιγμή τα αιολικά και ηλιακά πάρκα δεν παράγουν αρκετή ενέργεια. Τα χρήματα επιτέλους μπαίνουν στο λογαριασμό σου και πάνε κατευθείαν στο ταμείο διακοπών σου.

Ανοίγεις μια άλλη εφαρμογή για να ελέγξεις τις αποταμιεύσεις σου. Επέλεξες τη διαχείριση όλων των λογαριασμών σου με “κοινωνικά υπεύθυνο” τρόπο πριν από μια δεκαετία, όταν η ΕΕ εισήγαγε αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιες θεωρούνται πράσινες επενδύσεις. Αυτή ήταν μια από τις πιο έξυπνες αποφάσεις που έλαβες, καθώς έχεις υψηλότερες αποδόσεις από τους περισσότερους φίλους σου.

Πρόκειται να ξεκινήσεις το φαγητό όταν η έφηβη κόρη σου κατεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες. Θέλει να μάθει πότε θα της δώσεις το ηλεκτρικό σκούτερ που της υποσχεθήκατε εάν πέρναγε τις εξετάσεις της. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, παρέλαβες το πρώτο σου ηλεκτρονικό σκούτερ, φθηνά εισαγόμενο από την Κίνα. Αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Μετά από χρόνια νομικών συγκρούσεων, η ΕΕ επέβαλε επιτέλους εισφορές στα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου από χώρες χωρίς αυστηρούς νόμους για το κλίμα. Θα προτιμήσεις τη γερμανική μάρκα.

Με το πρόβλημα του σκούτερ ακόμη στο μυαλό, βάζεις δύο πίτσες στο φούρνο. Κατασκευάζονται με βιολογικό σιτάρι χάρη στον στόχο της ΕΕ να καλλιεργείται το ένα τέταρτο όλων των γεωργικών εκτάσεων χωρίς φυτοφάρμακα. Ακόμη και το vegan τυρί έχει βελτιωθεί πολύ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι κυβερνήσεις σταμάτησαν να επιβάλλουν φόρους στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά εσύ το έχεις κόψει ούτως ή άλλως από τα τέλη της δεκαετίας. Με τόσους πολλούς φίλους σου να ακολουθούν φυτικές δίαιτες, άρχισε να γίνεται ενοχλητικό που είσαι ο μόνος που παραγγέλνει μπιφτέκια.

Δεν υπάρχει χρόνος για ένα περίτεχνο γεύμα απόψε, επειδή η οικογένεια είναι απασχολημένη με τις αυριανές διακοπές στο Ρότερνταμ. Πριν από μια δεκαετία, σας άρεσε να πετάτε στα ελληνικά νησιά, αλλά αφού η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους άνθρακα στις αεροπορικές εταιρείες, είναι πολύ ακριβό, επομένως παίρνετε το τρένο και διασχίζετε όλη την Ευρώπη. Η Σαντορίνη δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική. Γίνεται υπερβολικά ζεστή τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Ρότερνταμ ήταν μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ευρώπη, αλλά από τότε που η ΕΕ εισήγαγε νέους κανονισμούς για τη ναυτιλία, έχει γίνει τουριστικό σημείο. Σας αρέσει να κάθεστε στις καφετέριες του λιμανιού ή να περιπλανιέστε στην παλιά πόλη.

Το τηλέφωνο κουδουνίζει και είσαι ενθουσιασμένος που ακούς τη φωνή ενός παλιού σχολικού φίλου που μετακόμισε στη Βοστώνη πριν από λίγα χρόνια. Έχει μια ερώτηση σχετικά με τις αντλίες θερμότητας. Έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σπίτια στην Ευρώπη μέχρι τώρα, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για θέρμανση χαμηλών εκπομπών στην Αμερική. Για να είμαι ειλικρινής, του λέτε, είναι υπέροχο που είναι καλύτερα για το περιβάλλον, αλλά μπορεί να είναι ταλαιπωρία όταν χαλάσουν. Δεν υπάρχουν τόσα άτομα που να ξέρουν πώς να τα φτιάξουν, σε αντίθεση με το λέβητα φυσικού αερίου που υπήρχε στο παρελθόν.

Η συζήτηση στρέφεται στις επικείμενες γενικές εκλογές. Παραδέχεσαι ότι είσαι απογοητευμένος με το υφιστάμενο κόμμα. Όλες αυτές οι πράσινες πολιτικές αρχίζουν να ΄δαγκώνουν΄. Οι κυβερνήσεις έπρεπε να δημιουργήσουν πακέτα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από την «ενεργειακή φτώχεια» – έτσι την ονόμασαν τουλάχιστον – αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό. Εδώ και χρόνια υπάρχει έντονος πολιτικός αγώνας για το πώς θα πληρώνουμε. Τώρα πολλοί από τους φίλους σου λένε ότι φοβούνται να δουν τους λογαριασμούς τους, ιδιαίτερα το χειμώνα. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη δυσαρέσκεια και αρχίζεις ακόμη και να παρατηρείς μια αναζωπύρωση αυτών των παλαιών σκεπτικιστών, με το κλίμα, πολιτικών.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό την επόμενη μέρα, οι διαφημίσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν περήφανα ότι το τρένο που παίρνετε θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από πράσινο υδρογόνο έως το 2050. Τρέχει ήδη σε κυψέλες καυσίμου σήμερα, αλλά αυτό δημιουργήθηκε κυρίως από την καύση φυσικού αερίου. Σε 15 χρόνια, το καύσιμο θα κατασκευαστεί πλήρως χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ταξίδι είναι μακρύ και τα παιδιά τσακώνονται για το ποιος πρέπει να κάτσει στο κάθισμα του παραθύρου. Τα συντονίζεις και ανοίγεις τον φορητό σου υπολογιστή για να ελέγξεις τα email σου. Είναι παλιό μοντέλο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σαν καινούργιο. Είναι πολύ πιο εύκολο να επιδιορθωθούν τα πράγματα τώρα που η ΕΕ ανάγκασε τις εταιρείες να τερματίσουν πρακτικές που καθιστούν τα gadget τους ξεπερασμένα.

Όταν φτάνετε τελικά στο ξενοδοχείο, μέσω ηλεκτρικού ταξί, ο θυρωρός μιλά με ενθουσιασμό για τα χαρακτηριστικά του καταλύματος. Χτίστηκε πέρυσι από πράσινο ατσάλι και σκυρόδεμα. Η πισίνα θερμαίνεται με λέβητα υδρογόνου. Κοιτάς την πρόσοψη του κτιρίου – έναν ζωντανό τοίχο καλυμμένο με φυτά – και παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Έχεις την αίσθηση ότι θα είναι υπέροχες διακοπές»…