Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Μετά και τις τοποθετήσεις των φορέων, επί της Αρχής του νομοσχεδίου «υπέρ» τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου τονίζοντας ότι μπορεί να πρόκειται για ένα «ερανιστικό νομοσχέδιο» όμως συμβάλει «στον μεγάλο καμβά των μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η χώρα μας καθώς «λύνει αναπτυξιακά προβλήματα που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία και αφορούν θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά, ενεργειακά θέματα, την λειτουργία κέντρων δεδομένων, στάθμευσης αλλά και διοικητικού περιεχομένου, με σκοπό να γίνουν περισσότερο ευέλικτες και γρήγορες οι λύσεις».

Ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί τις υποδομές, ώστε να δεχθεί διεθνείς επενδυτικούς παίκτες με απτά και σημαντικά αποτελέσματα». Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επισήμανε πως αποτελούν «μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση» το σύνολο των άρθρων ειδικά εκείνα που αφορούν τους όρους δόμησης. Τη διαχείριση και αξιοποίηση λιμένων. Τις νόμιμες επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που δεν υπήρχαν καθορισμένες χρήσεις γης. Για τα σταματημένα οικοδομικά έργα λόγω διακοπής των σχέσεων εργοδότη και επιβλέποντος μηχανικού λόγω απώλεια του φακέλου από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «δίκαιη» για τους πολίτες την ρύθμιση της αρτιότητας οικοπέδων, και την διαδικασία σημειακής τροποποίησης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων ανοικτών πόλεων . Την παράταση των προθεσμιών έγκρισης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, που βρίσκονται, σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Την προσαρμογή στην εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με διατάξεις, που αφορούν στη χωροθέτηση, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών. Το Συμβούλιο Ενεργειακά Ουδέτερων, αλλά και η ρύθμιση μια σειρά επειγουσών θεμάτων όπως για τα Σμυριδορυχεία Νάξου ή οι ρυθμίσεις που αφορούν τα έργα του Πράσινου Ταμείου.

Διαβάστε ακόμη 

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Ebury: Το δολάριο συρρικνώνεται ενώ οι αγορές πανηγυρίζουν την ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

ΤτΕ: Σημαντική μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χάρη στον τουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ