Με ιδιαίτερη δυναμική και φιλόδοξα πλάνα ανάπτυξης εισήλθε στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Kenlov Renewable Energy.

Και τούτο καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την επίσημη «είσοδό» της στη χώρα μας μόλις τον περασμένο Ιούλιο και ήδη έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος άνω των 630 MW.

Ο ελληνικός βραχίονας Kenlov Renewable Greece συστάθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022, ενώ την ευθύνη του όλου εγχειρήματος στη χώρα μας ανέλαβε ο Γιάννης Λαζάρου, έμπειρο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς με προϋπηρεσία στις ABO Wind, Air Energy S.A., Uniper, Acciona.

Τον Ιούλιο η μητρική εταιρεία εγκαινίασε επίσημα την παρουσία της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, με ένα pipeline αιολικών και ηλιακών έργων ισχύος 378 MW που βρίσκονται στο στάδιο της εξασφάλισης αδειών παραγωγής.

Αυτό το πρώτο χαρτοφυλάκιο καλύπτει εννέα μεμονωμένα έργα. Τρία από αυτά, συνολικής ισχύος 223 MW, θα αναπτυχθούν από την ελληνική ομάδα της Kenlov υπό την ηγεσία του Γιάννη Λαζάρου, ενώ τα υπόλοιπα 155 MW έργων προήλθαν από άλλη ελληνική εταιρεία που διαθέτει στο ιστορικό της 45 έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας τα οποία αναπτύχθηκαν με επιτυχία με διάφορους διεθνείς εταίρους.

Οι «φρέσκες βεβαιώσεις»

Παράλληλα, η Kenlov ενισχύει την παρουσία της συμμετέχοντας στις σχετικές διαδικασίες και διεκδικώντας νέες βεβαιώσεις παραγωγού. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούνιο υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις, εξασφαλίζοντας χθες την έγκριση της Αρχής για βεβαιώσεις παραγωγού που αφορούν φωτοβολταικά πάρκα σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα:

-Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 131.328 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 131.328 MW στη θέση Κότσυφας-Αλώνια της Δημοτικής Ενότητας Σαπών στη Ροδόπη.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 52.1568 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 52.1568 MW στη θέση Ποντικόρεμμα, της Δημοτικής Ενότητας Σαπών.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 18.46152 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18.46152 MW στη θέση Βαμβακόφυτο, της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροκάστρου Σερρών.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 9.9792 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9.9792 MW στη θέση Μαυρούδα, της Δημοτικής Ενότητας Αρεθούσας, του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 39.6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 39.6 MW στη θέση Χαλάστρα, της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής.

Ξεπέρασε τα 3GW σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ήδη από το καλοκαίρι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε ανάπτυξη, αδειοδότηση και κατασκευή στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη υπερέβη τα 3 GW, με στόχο να διπλασιαστεί τα επόμενα 3 χρόνια. Εξ αυτών τα 1,5GW αφορούν στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα η Kenlov σε κοινοπραξία με την Ashtrom Group ανέλαβαν το ηλιακό project Rolling Sun, ισχύος 300 MW, στο Bushland του Τέξας.

Αντίστοιχα στην Ευρώπη, η εταιρεία οργανώνει τα τοπικά επιτελεία της με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση της παρουσίας της σε σημαντικές αγορές ΑΠΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σερβία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατηγική ανάπτυξης της Kenlov βασίζεται στα δικά της πράσινα έργα, καθώς και στην άμεση συνεργασία με έμπειρους τοπικούς ομίλους. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται το επόμενο διάστημα νέες στρατηγικές επενδυτικές συνεργασίες.

Διαβάστε ακόμη:

Μυτιληναίος: Νέος εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου με το βλέμμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Το Μουντιάλ «απογειώνει» τον ΟΠΑΠ

Τι ισχύει φέτος για όσους θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους