Την τροποποίηση της ΑΕΠΟ με σκοπό την εγκατάσταση ηλιακής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος με ενσωμάτωση φωτοβολταϊκής μονάδας που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του Κέντρου Λυμάτων Χαλκίδας αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής δόθηκε το «πράσινο» έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, υπό την ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας.

Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης χωροθετείται εντός της νησίδας ‘’Πασσάς’’, σε κοντινή απόσταση από το υφιστάμενο στέγαστρο προσωρινής αποθήκευσης αφυδατωμένης ιλύος και περιλαμβάνει διθάλαμο μεταλλικό κτίριο,τύπου θερμοκηπίου. Κάθε θάλαμος φέρει διάταξη ανάμιξης της ιλύος, σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας αέρα και εξοπλισμό ελέγχου κλίματος. Η μεταφορά της αφυδατωμένης ιλύος στο ηλιακό ξηραντήριο και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος γίνεται μέσω κινητού εξοπλισμού (φορτωτής-φορτηγό).

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Φ/Β Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) είναι ισχύος 99,5 kwpnom (+/-0,5%) και χωροθετείται στο ίδιο σημείο. Ο σταθμός θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ με εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό και περιλαμβάνει Φ/Β πλαίσια, συστήματα στήριξης, μετατροπείς (inverters), ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και σύστημα τηλεπίβλεψης – τηλελέγχου.

Η τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο. κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου αφενός να επιτευχθεί μείωση του όγκου της αφυδατωμένης ιλύος, καθώς και βιοχημική σταθεροποίησή της με παράλληλη μείωση του μικροβιολογικού της φορτίου και αφετέρου το τελικό υλικό να παρουσιάζει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση (υλικό για εδαφοβελτιωτικό, για compost ή ακόμα και για εναλλακτικό καύσιμο).

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση, η νέα μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος θα εγκατασταθεί σε χώρο έκτασης περί των 2.000 τ.μ. σε απόσταση 200 μέτρων από τον υφιστάμενο χώρο προσωρινής αποθήκευσης της αφυδατωμένης ιλύος ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

Θα είναι τύπου θερμοκηπίου το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες υποπίεσης με κατάλληλο σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει την επαρκή ανάμιξη της ιλύος, ώστε να ελαχιστοποιείται ο μηχανισμός δημιουργίας αναερόβιων ζωνών. Το θερμοκήπιο θα είναι εφοδιασμένο με όλο τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (συστήματα απόσμησης, εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα, παρακολούθησης των απαερίων, κλπ.) για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία του.

Η διαμόρφωση του χώρου και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των μονάδων ξήρανσης θα πρέπει να είναι συμβατός με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, συπεριλαμβανομένης και της σχεδιαζόμενης μελλοντικής του επέκτασης, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Κ.Λ.Χ.

Η αφυδατωμένη ιλύς θα μεταφέρεται με κινητό εξοπλισμό και θα εκφορτώνεται στους θαλάμους ξήρανσης ανά παρτίδα. Η ξηραμένη ιλύς θα απομακρύνεται ανά παρτίδα παραγωγής από το ξηραντήριο για περαιτέρω αξιοποίηση σε άλλη κατάλληλη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, η οποία δύναται να την παραλάβει και θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες / εγκρίσεις.

Σημειώνεται ότι με το εν λόγω έργο σύμφωνα με τους υπολογισμούς η ποσότητα της παραγόμενης αφυδατωμένης ιλύος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 4.000 τόνους ετησίως σήμερα, σε 6.500 τόνους, ενώ σε ημερήσια βάση από 12,8 τόνους σήμερα σε 20,8 τόνους.