Υπάρχει ο κίνδυνος η ενεργειακή μετάβαση να οδηγήσει σε «αναταράξεις» την παγκόσμια οικονομία; Η απάντηση που δίνεται από ορισμένους τουλάχιστον ειδικούς αναλυτές είναι θετική.

Η παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα θα προκαλέσει οικονομική διαταραχή που θα θυμίζει την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Peterson for International Economics, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ακόμη και αν οι προσπάθειες για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι «εύπεπτες» μακροπρόθεσμα, ο άμεσος αντίκτυπος από τις δύσκολες απαιτούμενες προσαρμογές μπορεί να είναι παρόμοιος σε έκταση με την περίοδο της συγκρατημένης ανάπτυξης και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που προήλθε από το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Jean Pisani- Ferry, οικονομολόγο στο think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Η εύλογη αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα δεν είναι λόγος να παραβλέψουμε το μεταβατικό κόστος», αναφέρει στη μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες,Τετάρτη. «Αυτά τα κόστη, αν και υποφερτά, είναι πιθανό να είναι σημαντικά. Αντί όμως να προσποιούνται ότι είναι ασήμαντα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να σχεδιάσουν ανάλογα στρατηγικές μετάβασης» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ένας λόγος για τον αυξημένο κίνδυνο διαταραχής είναι ότι οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν πολύ, καθιστώντας απαραίτητη μια απότομη μετάβαση, υποστηρίζει ο Pisani-Ferry. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες εξέδωσε φέτος μια νέα νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας με στόχο τη μείωση της ρύπανσης κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Η οικονομική συνέπεια ενός τέτοιου μετασχηματισμού «ισοδυναμεί ουσιαστικά με το να βάλεις μια τιμή σε έναν πόρο που παλαιότερα ήταν δωρεάν», όπως έγραψε. Ενώ οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από την προστασία του κλίματος, η ευημερία είναι πιθανό να χτυπηθεί βραχυπρόθεσμα και τα δημόσια οικονομικά να υποφέρουν καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Χρειάζεται επειγόντως μια καλύτερη, πιο ακριβής συζήτηση σχετικά με τη μακροοικονομία της κλιματικής δράσης», δήλωσε ο Pisani-Ferry. «Οι αναλυτές και οι εμπειρογνώμονες δεν θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά να πείσουν τους πολιτικούς και το κοινό να εντείνουν τις προσπάθειες για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις διεξοδικά» κατέληξε ο Pisani-Ferry.