«Όχι μόνο μειώσαμε ριζικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κερδίζουμε επίσης περίπου 5.000 ευρώ ετησίως από την ενέργεια που διοχετεύουμε στο δημόσιο δίκτυο», λέει ενθουσιασμένος ο Λουίς Μπεσίγκο από την οργάνωση παροχής βοήθειας APPACDM, η οποία φροντίζει άτομα με ειδικές ανάγκες παράλληλα με τη λειτουργία παιδικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας.

«Όταν ο συνεταιρισμός Coopérnico μας πρόσφερε την ευκαιρία να παράγουμε τη δική μας ηλεκτρική ενέργεια, συμφωνήσαμε αμέσως. Έτσι, τοποθετήθηκαν ηλιακά πάνελ στα κτήρια, τα οποία τώρα τροφοδοτούν έξι από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού με ενέργεια – τουλάχιστον όσο υπάρχει ηλιοφάνεια», αναφέρει.

Το πλεόνασμα διοχετεύεται στη δημόσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερές τιμές. Το κόστος των μικρών σταθμών παραγωγής ενέργειας στις στέγες των κτηρίων καλύφθηκε από τον ίδιο τον ενεργειακό συνεταιρισμό, ο οποίος λαμβάνει αποζημίωση από την οργάνωση παροχής βοήθειας. Και το σημαντικότερο: Και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με τη συμφωνία.

«Ο συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 2013», λέει ο Ρουί Πουλίντο Βαλέντε, ένας από τους διευθυντές του Coopérnico. «Το κύριο μέλημά μας ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή ενέργειας».

Κατ’ αρχήν τα μέλη του συνεταιρισμού ήθελαν να παράγουν βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Και κατά δεύτερον, να μην λειτουργεί με βάση ένα μόνο κέντρο παραγωγής: να δημιουργηθούν δηλαδή πολλές μικρές μονάδες παραγωγής, αντί για μεγάλα ηλιακά πάρκα, τα οποία συχνά χτίζονται σε εύφορη γη που με τη σειρά της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την παραγωγή τροφίμων.

«Τώρα διαθέτουμε συνολικά 33 εργοστάσια σε όλη την Πορτογαλία», λέει ο Βαλέντε χαρούμενος. «Και τα επόμενα χρόνια, φυσικά, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα».

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW