Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι εμπειρογνώμονες και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί που έχει επιστρατεύσει ο ΔΕΣΦΑ εργάζονται με στόχο την απεμπλοκή των πληροφοριακών συστημάτων του Διαχειριστή από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Την υπόθεση αποκάλυψε το newmoney το μεσημέρι του Σαββάτου, φιλοξενώντας και την πρώτη αντίδραση από πλευράς της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ η οποία αφού επιβεβαίωσε την επίθεση, επισήμανε ότι δεν έχει επηρεαστεί στο παραμικρό η λειτουργία του δικτύου και των παραδόσεων φυσικού αερίου, κάτι που από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε την απόλυτη προτεραιότητα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σύστημα φυσικού αερίου είναι απόλυτα θωρακισμένο και όλα λειτουργούν κανονικά, ωστόσο η κυβερνοεπίθεση δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης κάνουν λόγο για «δύσκολη περίπτωση», ενώ από πλευράς του ΔΕΣΦΑ τονίζεται ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με τους χάκερς, οι πραγματικές προθέσεις των οποίων παραμένουν υπό διερεύνηση. Δεν είναι δηλαδή ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η επίθεση έγινε με σκοπό την απόσπαση χρηματικών λύτρων, όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ή δεδομένης της συγκυρίας και του κρίσιμου ρόλου του ΔΕΣΦΑ στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής, είχε άλλους πραγματικούς στόχους.

Όπως άλλωστε διαμήνυσε από το Σάββατο η διοίκηση του Διαχειριστή, «ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες».

Πάντως, όλα τα συστήματα εξακολουθούν να τεστάρονται από τις τρεις διαφορετικές ομάδες εμπειρογνωμόνων που έχουν επιστρατευθεί για να χειριστούν την υπόθεση.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ που εκδόθηκε το Σάββατο το απόγευμα επιβεβαιώνεται ότι «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων».

Περαιτέρω τονίζεται ότι «καταφέραμε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια».

Επίσης επισημαίνεται ότι ο Διαχειριστής βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση του ζητήματος και την ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων, αλλά και ότι «διερευνούμε τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης και έχουμε κινητοποιήσει ομάδες τεχνικών κι εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάκτηση των συστημάτων στην κανονική λειτουργία, το συντομότερο δυνατό». Διευκρινιζόταν ωστόσο ότι «για την προστασία των πελατών και των συνεργατών μας, απενεργοποιήσαμε προληπτικά τις περισσότερες από τις υπηρεσίες πληροφορικής μας και επαναφέρουμε σταδιακά τα πληροφοριακά και λειτουργικά συστήματά μας».

Η περίπτωση του αγωγού Colonial

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι η τρίτη ενεργειακή εταιρεία που έχει δεχτεί επίθεση σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Παρόμοια κυβερνοεπίθεση, κατά την οποία οι χάκερς είχαν ζητήσει χρηματική αμοιβή, μετά από υποκλοπή δεδομένων, είναι αυτή που έγινε το 2021 στις ΗΠΑ, όπου τελικά δόθηκαν λύτρα.

Ο λόγος για την κυβερνοεπίθεση στον αγωγό Colonial, τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς βενζίνης στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να πληρωθούν λύτρα 5 εκατομμυρίων δολαρίων στους χάκερς που χτύπησαν μερικά από τα δίκτυά του.

Μάλιστα, ο αγωγός παρέμεινε εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε. Αυτή χαρακτηρίζεται και ως η μεγαλύτερη επίθεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επηρέασε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Οι τρεις σταθμοί για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης

Το μυστήριο των υποκλοπών, ο Στουρνάρας και η Βρεττού, οι Έλληνες μνηστήρες της Τράπεζας Κύπρου και Κουτσολιούτσος με τη Μαρί Σαντάλ στις Σπέτσες

Lone Star: Το τρίμηνο «φλερτ» με την Τράπεζα Κύπρου, το εγχώριο ενδιαφέρον και ο «σκιώδης» John Grayken