Σε μία από τις πιο παγωμένες γωνιές του πλανήτη, κατεγράφη ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα το προήγουμενο Σαββατοκύριακο. Ο λόγος για την Ανταρκτική της οποίας η θερμοκρασία έφτασε στους -10 βαθμούς, σε μια εποχή του χρόνου που θα έπρεπε να ήταν -50 Κελσίου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι και στον Βόρειο Πόλο σημειώθηκε θερμοκρασία που άγγιξε τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω, πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Στην Ανταρκτική αρχίζει το φθινόπωρο, η μέρα μικραίνει και θα έπρεπε να κάνει πολύ κρύο, αλλά για λίγες μέρες έκανε εξαιρετικά ζέστη για τα εκεί δεδομένα. Στο ρωσικό ερευνητικό σταθμό Vostok, όπου τα υψηλά της περιόδου θα έπρεπε να είναι -53 βαθμούς Κελσίου, ήταν -17,7 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή. Το Vostok είναι το μέρος στον κόσμο όπου καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία: -89,2 βαθμούς Κελσίου, το 1983.

Η ασυνήθιστη ζέστη έπληξε το ανατολικό τμήμα της τεράστιας παγωμένης ηπείρου. Στον γαλλοϊταλικό ερευνητικό σταθμό Concordia ήταν -12,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο μέσος όρος για τον Μάρτιο είναι -49 βαθμούς Κελσίου.

Υπήρχαν επίσης μέρη στην Ανταρκτική όπου καταγράφηκαν θετικές θερμοκρασίες και έβρεχε, σε μια εποχή του χρόνου που θα έπρεπε να είχε σοβαρό κρύο -35 -25 βαθμούς Κελσίου. Σε ορισμένα μέρη αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες διατηρήθηκαν για τρεις ημέρες, και οι κλιματολόγοι είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο για τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο.

Αν και μιλάμε για χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις δικές μας, τα άκρα της Ανταρκτικής έφερε ένας τεράστιος «θόλος θερμότητας» που ήταν τοποθετημένος σε σημαντικό μέρος της ηπείρου και δεν άφηνε την υγρασία να διαφύγει.

Αντίστοιχα αν το φαινόμενο καταγραφόταν στα Βαλκάνια αυτό το χειμώνα θα έπρεπε να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς C.

Διαβάστε επίσης:

Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής