Την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στο ποσοστό συλλογής και αναγέννησης λιπαντικών ελαίων έχει κατακτήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΔΙΑΛΕ, από τα οποία προκύπτει ότι το ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών έφθασε το 2023 στο 74% έναντι 40% του μέσου όρου της ΕΕ με ποσοστό αναγέννησης των συλλεχθέντων ποσοτήτων στο 100%, έναντι 61,2% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ, που είναι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (πχ τα λάδια για τις μηχανές αυτοκινήτων κλπ) είναι ο φορέας που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των λιπαντικών σε εθνικό επίπεδο.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ κ. Γιώργος Δεληγιώργης, σε δημοσιογραφικό γεύμα εργασίας, η ελληνική πρωτιά οφείλεται στη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο φορέας, στο πλαίσιο του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο επιβάλλει όλα τα απόβλητα λιπαντικά που συλλέγονται να επεξεργάζονται κατά τρόπο που τους επιτρέπει να αναγεννώνται (ανακυκλώνονται) και να μην χρησιμοποιούνται για άλλες εφαρμογές, όπως η καύση κλπ.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παίρνει «φόρα» η υποβολή δηλώσεων Ε1 – Σύστημα προειδοποίησης φορολογουμένων για να μην «τρώνε» πρόστιμα άλλων

Ηilton: Από τον Ιούνιο (και) στη Μύκονο και από το 2025 στην Αθήνα με το νέο Conrad Athens (pics)

Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μητσοτάκης για να φρενάρει διαρροές – Με θέματα καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ