Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, δεδομένης της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και της προσπάθειας ενίσχυσης των αποθεμάτων.

Οι τιμές του benchmark ολλανδικού φυσικού αερίου έχουν υποστεί σημαντική μεταβλητότητα τις προηγούμενες ημέρες, καταγράφοντας διόρθωση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Γαλλία λόγω του νέου νομοσχεδίου ασφάλισης-συνταξιοδότησης και της χρήσης πυρηνικής ενέργειας συνεχίζονται ακάθεκτες. Παράλληλα, μέρος της Γηραιάς Ηπείρου πλήττεται από κύμα ψύχους, ενώ πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι προειδοποιούν για την επερχομένη δραματική μείωση της στάθμης των υδάτων το καλοκαίρι. 

Όλοι, πια, προσηλώνονται στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή κυμαίνονται κοντά στο 56% σε καλύτερο από το αναμενόμενο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένα της Gas Infrastructure Europe υποδεικνύουν πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τα αποθέματα του υδρογονάνθρακα μεταξύ συγκεκριμένων ευρωπαϊκών περιοχών.

Το επόμενο μεγάλο τεστ θα είναι το καλοκαίρι. Δεδομένης της ξηρασίας η οποία έπληξε σημαντικά την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, οι αναλυτές αναμένουν τη δημιουργία καθυστερήσεων και προβλημάτων στην μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων. 

Τα πιθανά προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, δεδομένων και των μειωμένων ρωσικών ροών αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με την Ασία. Τα συμβόλαια Αυγούστου για ευρωπαϊκό φυσικό αέριο βρίσκονται άνω των αντίστοιχων του Απριλίου.

«Η πιθανή ξηρασία και η μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στις Άλπεις, ενδέχεται να δημιουργήσουν μία επικίνδυνη κατάσταση τους επόμενους μήνες», τόνισε ο αναλυτής της Axpo Solutions AG, Άντι Σόμμερ, προσθέτοντας πως «εκτός από τη μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, παράλληλα μειωμένη ενδέχεται να αποδειχθεί και η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας λόγω της έλλειψης υδρόψυξης. Παράλληλα, η ξηρασία ενδέχεται να κάνει τις μεταφορές άνθρακα μέσω ποτάμιων οδών προς τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ακόμη δυσκολότερες».

Διαβάστε ακόμη

Προσδοκίες για νέες επενδύσεις και deals στην αγορά κόντρα στο κλίμα

Ανάλυση: H κατάρρευση της SVB θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον τεχνολογικό τομέα διεθνώς

Bloomberg: Η UBS ζητά κρατικές εγγυήσεις για την Credit Suisse