Εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων ζητά UBS Group προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse Group.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η UBS ζητά από την Ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες στα σενάρια που συζητά για την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις για τον πιθανό «γάμο» των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών γίνονται με την ισχυρή παρότρυνση των ρυθμιστικών αρχών της χώρας σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης του τραπεζικού τομέα αλλά και τη μετάδοσή της.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με ένα από τα πιθανά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, η UBS θα αγοράσει τις μονάδες διαχείρησης πλούτου και περιουριακών στοιχείων της Credit Suisse, αλλά όχι το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εκπρόσωποι τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν σχολιάζει φήμες».

Οι ελβετικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν μία λύση στην κρίση της Credit Suisse πριν από το άνοιγμα των αγορών, τη Δευτέρα και το ενδεχόμενο επανάληψης μιας μαύρης εβδομάδας για τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η ένεση ρευστότητας των 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε προσωρινή ανακούφιση καθώς η μετοχή της Credit Suisse συνέχισε την πτωτική πορεία της και την Παρασκευή με αποτέλεσμα πλέον, η κεφαλαιοποίησή της να έχει υποχωρήσει στα 8 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα η κεφαλαιοποίση της UBS ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια

Το ενδεχόμενο ενός deal των δύο μεγαλύτεροων ελβετικών τραπεζών είναι ένα σενάριο που στηρίζουν η Κεντρική Τράπεζα και οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας χωρίς όμως να ενθουσιάζει τα δύο μέρη. Σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Blοomberg ανέφερε ότι τα στελέχη της UBS ήταν αντίθετα σε ένα τέτοιο σενάριο επικαλούμενα την πρόθεσή τους να επικεντρωθούν και να προωθήσουν τη δική τους στρατηγική στο wealth management χωρίς να αναγκαστούν να αναλάβουν κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse.

Επιπλέον, επικαλούνταν τα μεγάλα ποσά που απαιτείται να διατηρεί η Credit Suisse για νομικές προβλέψεις καθώς εκκρεμούν εναντίον της πολλές αγωγές και ρυθμιστικές έρευνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Credit Suisse στα τέλη του 2022, διέθετε 1,3 δισ. δολάρια (1,2 δισ. ελβετικά φράγκα) σε νομικές προβλέψεις τα οποία και διπλασίασε προβλέποντας νέες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζική κρίση: Πόσο «οχυρωμένες» είναι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs «ψαλιδίζει» τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Γιώργος Προκοπίου προς εργαζόμενους: «Έχω μεγάλα σχέδια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»